Végső tartalékaiból fizeti ki a nyugdíjakat a kormány

Segélyre szorul a segélyekért felelős minisztérium. Nyugdíjra és postai költségekre kért pénzt a kormánytól.
Hirdetés

Kiürült a munkaügyi minisztérium kasszája, a tartalékalapból kénytelen megoldani a kormány a nyugdíjak és egyes szociális juttatások kifizetését. Összesen 43 millió 236 ezer lejjel egészítették ki a tárca költségvetését, hogy az év végén biztosítani tudják a nyugdíjak és az időskori juttatások kifizetését, illetve fedezzék a nyugdíjak postai kézbesítésének költségét.

Marius Budăi munkaügyi miniszter szerint a tárcának nagyobb költségei voltak idén, mint amennyivel számoltak, egyrészt a nyugdíjasok számának nem várt növekedése miatt, másrészt azért, mert 10 százalékkal nőtt az állami segélyek házhoz vitelének költsége annak következtében, hogy 1,1 százalékkal emelték az erre vonatkozó postai díjakat.

Összesen 42 millió 566 ezer lejre van szüksége a minisztériumnak, ezért a kormány hozzányúlt a 2018-as évi tartalékához, és 43 millió 236 ezer lejjel kiegészítette a tárca költségvetését.

Az 5,3 millió romániai nyugdíjasból 3,2 millió jelenleg a postán keresztül kapja meg a pénzét, ami többletköltséget jelent a kormánynak, mely évi 600 millió lejt fizet a Román Postának a nyugdíjak kihordásával kapcsolatos szolgáltatásaiért. A pénzügyminiszter nemrég szóvá tette, hogy ideje lenne kizárólag bankon keresztül folyósítani a nyugdíjakat, de ötlete enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert.

Hirdetés