Pályára állva
béel
2018. december 7. péntek, 08:40
Nagyváradra várják a közlekedési tárca illetékeseit egy Bihar megyei aszfaltcsík miatt.

És a 2018-as év végére eljutottunk oda, hogy Nagyváradon, illetve Bihar megyében úgy – vagy még jobban – várják a bukaresti közlekedési tárca és az útügyi hatóság képviselőit, mint a Mikulást vagy a Jézuskát, hátha hoznak a puttonyukban egy kis autópályát a megyének.

Most az ígéretek szerint jövő héten mind a minisztérium, mint az országos útügyi hatóság (CNAIR) olyan kegyes hangulatban lesz, hogy elküldi fényes tekintetű képviselőit Váradra, hogy végre aláírják a szerződést az Észak-erdélyi autópálya egy újabb, gigászi hosszúságú, 5,35 kilométeres szakaszának kivitelezéséről.

A Nagykerekitől – vagyis az országhatártól – Bihar községig terjedő szakaszról van szó, amelynek a megépítésére egy váradi cég, a Selina-Trameco vezette konzorcium nyerte el a jogot. Még jó másfél hónappal ezelőtt, de a bukaresti illetékesek nem siették el a szerződés megkötését, mert minek. Hiszen ha az elmúlt néhány ezer évben elvoltunk autópálya nélkül, akkor pár esztendőt kibírunk még.

A mostani szakasz azért fontos, hiszen, ha minden igaz, 2020-ban a magyar oldalon elkészül az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki – vagyis az országhatár – közötti szakasza, amely, ha valóban záros határidőn belül elkezdik megépíteni a valamivel több, mint öt kilométeres bihari szakaszt, beköti Nagyváradot az európai autópálya-hálózatba – ehhez már csak meg kell építeni a város felhajtóját, de mivel ezt az önkormányzat a saját kezébe vette, könnyen megtörténhet, hogy hamarabb elkészül, mint maga a sztráda.

Ami azt illeti, hogy mikor készül el a megyét átszelő másik két szakasz, arról nem tudunk sok jót elmondani: a Bihar és Bisztraterebes között, 28,55 kilométeres szakasz megépítésének jogát szintén a Selina konzorciuma nyerte el, de ezt a Strabag megóvta, úgyhogy a bíróságon múlik. Igaz, itt legalább van valami konkrétum, a harmadik, Bisztaterebes és Berettyószéplak közötti, 26,35 kilométeres szakasz megépítésére meghirdetett pályázat nyertesét még ki sem hirdették (ez az a szakasz, ahol az amerikai Bechtel még évekkel ezelőtt megépítette a semmiből érkező, de legalább sehova sem tartó viaduktot egy víztározó fölött).

És akkor még nem is beszéltünk a Bihar és Kolozs megye közötti szakaszról.

Most tehát annyi bizonyos, hogy hamarosan aláírják a szerződést egy újabb kis, Bihar megyei szakasz megépítéséről.

Remélhetőleg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29166
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.