Képek: Manases Sándor
Birkanyírás Háromszéken
Szerző: Boros Miklós
2018. december 6. csütörtök, 09:19
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.

Először játszott az immár FCSB névre hallgató Steaua focicsapata tétmérkőzést Sepsiszentgyörgyön, és történelmi verésbe szaladt bele: a bukaresti topklub ellen eddig gólt sem szerző székelyföldi gárda egy négyest vágott Gigi Becali csapatának. Pedig a főjuhász hetek óta égre-földre esküdözik, hogy a magyarok és Orbán Viktor nem győzhetik őt le a Centenárium szent ünnepén – mintha már el is felejtette volna, hogy májusban a másik „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

A derék székelyek mintha nem hitték volna el, hogy kedvenceik elkaphatják a rekordbajnokot. Hogy a fagypont körüli hőmérséklet vagy a Mikulás tartotta őket távol a stadiontól, aligha derül ki, de a telt ház nem jött össze a szentgyörgyi stadionban. Igaz, a FCSB-t is alig harmincan biztatták, a megszokott magyarellenes rigmusokkal.

Becali dühe viszont nem ragadt át játékosaira, akik inkább baletteztek, mint fociztak a vizes-fagyos pályán. Az egyensúly megőrzése ugyan sokszor a hazai játékosoknak is gondot okozott, de amikor sikerült lendületet venniük, szétfutották a bukaresti védelmet.

Gabriel Vasvari ritka szokatlan mesterhármast hozott össze: gólt lőtt, gólpasszt adott, majd 11-est harcolt ki – ez volt a szezon során az első Sepsi javára befújt büntető. A FCSB pedig ugyan feljött 3-2-re, de Joseph Mensah húsz másodperccel a beállása után, első labdaérintésből beverte a negyediket.

Ki rúgott még négyet a Steauának? – büszkélkedtek a meccs után a székely szurkolók. Miután egy hónappal ezelőtt a Dinamo is elbukott a Román Kupában az FK csíkszereda otthonában, a bukaresti csapatok a jövőben aligha játszanak szívesen a Székelyföldön. Pedig a dolgok jelenlegi állása szerint a FCSB-re tavasszal a Liga 1 rájátszásában is vár egy újabb szentgyörgyi kiszállás. 

Liga 1, 18. forduló: Sepsi OSK–FCSB 4-2 (Balasa 32. - öngól, Ștefan 36., Tandia 53. – 11-esből, Mensah 93. illetve Coman 61., Rusescu 88.)  

Az élmezőny: 1. CFR 39 pont, 2. FCSB 34, 3. Viitorul 33, 4. Craiova 29, 5. Sepsi 27, 6. Gaz Metan 27.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29152
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.