Aprópénz?
papmeli
2018. december 6. csütörtök, 10:43
Akkora a munkaerőhiány, hogy hivatalossá tennék ezt a jövedelemforrást.

Százezer alkalmazottat kellene pótolni, ennyi hiányzik a romániai vendéglátásból, ez akkora űr, hogy a szakmának muszáj valamit kitalálni a betöltésére. Az egyik kézenfekvő megoldás a borravaló hivatalossá tétele, hogy biztos legyen: valóban a pincérhez kerül a neki szánt aprópénz.

Egyetlen megoldás nem elég, Călin Ilie, az Ibis Continental Hotels România főigazgatója szerint megoldáscsomagra lenne szükség, ebből egyik lenne a kötelező borravaló. A duális képzés csak hosszú távon hozhat eredményt, így inkább külföldi, nem uniós országokból hozott munkaerővel lehetne feltölteni az üres állásokat a szállodákban, éttermekben. Vagy azzal, hogy az állam hazacsalja a Nyugat-Európában dolgozó román munkaerőt. Felmérések szerint

egymillió román dolgozik külföldön vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, luxushajókon.

Miközben itthon alig 400 ezer alkalmazott van és újabb 100 ezerre lenne szükség. Az ösztönzés legjobb módjának a borravaló hivatalossá tételét látják – már be is nyújtottak egy javaslatot a pénzügyminisztériumhoz. Az elképzelés szerint a kielégítő kiszolgálásért fizetett aprópénz megjelenne a számlán, és a tulajdonos köteles lenne a személyzet között szétosztani, mely adózna utána. Tehát nem fordulhatna elő az, hogy a vendég hagy ugyan borravalót, de az nem a pincér, hanem a tulajdonos zsebében landol.

Ilie szerint a lépés az éttermi szolgáltatások javulásához vezetne, és már az alkalmazottak sem lennének adócsalással gyanúsíthatók. Példaként az Ibis szállodákat hozta fel, ahol az alkalmazottak bérét 30-50 százalékban a borravaló adja.

Romániában átlagosan a fogyasztás 7,8 százalékát hagyják a pincérnek borravalóként,

ez egyfajta „minőségi ellenőr” is, mondja a szakember: az az étterem, ahol az alkalmazottak 7 százalékos borravalót kapnak, jó szolgáltatást nyújt.

Nyugaton a borravaló összege 5 és 20 százalék, az arab országokban 5 és 35 százalék között mozog. Vannak országok, ahol a borravaló megjelenik a számlán, de elvárják, hogy a vendég ezen kívül is kedveskedjen kis aprópénzzel a pincérnek, például Olaszországban. Franciaországban elég, ha kifizetjük, ami a számlán szerepel, míg Finnországban és Dániában egyáltalán nincs borravaló.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29155
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.