sínen vagyunk
papmeli
2018. december 5. szerda, 11:35
Újraindul a vasúti közlekedés Kolozsvár és az osztrák főváros között. Mint a régi, monarchiabeli időkben.

Ha rég nem ült vonatra, most elgondolkodhat rajta: vasárnap indul útra az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) Kolozsvárt Béccsel összekötő járata. A Román Vasúttársaság (CFR) közleménye szerint az új vasúti menetrend bevezetésével rajtoló szerelvény tíz-tizenegy óra alatt teszi meg a monarchiakorabeli távot, csekély 30 euróért.

Gyakorlatilag alig két órával több idő alatt repít el az osztrák fővárosba, mint amennyi idő eljutottunk eddig a magyarba. És

kevesebb idő alatt érünk el Bécsbe, mint Bukarestbe.

A Transilvania névre keresztelt szerelvény elindítását október végén jelentették be, ez reggel 7.35 órakor robog ki a kolozsvári vasútállomásról, Nagyvárad és Budapest érintésével helyi idő szerint 17.21 órakor fut be a bécsi pályaudvarra. Az osztrák fővárosból szintén délelőtt, 10.42 órakor indul vissza az ÖBB szerelvénye, és este, 22.25 órakor érkezik meg a kincses városba. Egy út 30 euróba, pontosabban 29 euróba kerül. A járatot a három – román, magyar és osztrák – vasúttársaság közösen működteti.

Az új vasúti menetrend újabb jó híreket is tartogat a Magyarországra tartók számára: vasárnaptól újraindul a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) Brassó–Budapest járata, a Hargita intercity. Ez továbbra is Brassó–Déda–Dés–Kolozsvár–Nagyvárad–Budapest útvonalon közlekedik majd.

Félig-meddig a marosvásárhelyi utasok problémája is rendeződik,

ünnepi időszakban, vakációban közvetlen kocsik viszik az utasokat Marosvásárhelyre, hozzák Kolozsvárra. Az év többi részében ellenben más vonattal kell megoldaniuk a két város közötti utazást. (Az, hogy a Hargita milyen időszakban hogyan közlekedik, ITT olvasható.)

Nem csak Erdélyt, Bukarestet is összekötik Budapesttel: új közvetlen járatot indítanak a két főváros között, mely Craiova, Temesvár és Arad érintésével Kürtősnél lépi át a határt. A valószínűleg nem véletlenül Traianus névre keresztelt szerelvény 11-12 óra alatt teszi meg a Bukarest-Budapest távot. Nagyjából ugyanannyi idő alatt, mintha a fővárosból Kolozsvárra vagy ne adj isten Szatmárnémetibe vonatoznánk.

Az új vasúti menetrend december 9-én lép életbe és 2019. december 14-éig érvényes. További részletek ITT.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29142
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.