Beszterce-Naszód megyei táj | Fotó: Mészáros Tímea
napi medve
Timi
2018. december 5. szerda, 21:19
A villanypásztor sem állította meg a nagyvadakat a 28 juh elpusztításában.

Ismét lecsapott a medve a Beszterce megyei Fekete-domb térségben, egy hónap alatt immár harmadjára. Ezúttal nem emberre támadtak, hanem egy juhnyájat vettek célba. Az esztena elektromos kerítéssel volt körbekerítve, mégis sikerült behatolniuk a a Cetate közsgéhez tartozó területre, ahol 28 juhot pocsékoltak meg.

A helyi polgármester értesítette az illetékes hatóságokat, így csütörtökön a helyszínre érkezik egy bizottság a kár felmérésére. Megvizsgálják, hogy történt-e mulasztás a tulajdonos részéről, vagy a kártérítés kifizetése az állam, esetleg a megyei vadászati hivatal hatáskörébe tartozik-e. Az elmúlt időszakban ugyanitt más jószágokat is elpusztítottak a túlszaporodott medvék, pár héttel ezelőtt két vadászt is megsebesítettek. A vadászegyesület szerint összesen öt agresszív medve ólálkodik a környéken, ehhez képest mindössze egy medve kilövését hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium.

A Fekete-domb térségét Európa egyik legnagyobb medveparadicsomaként tartják számon, ahol a legtöbb medve él egy adott területre tömörülve. A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség idei felmérése szerint a megyében 634 medve lakik, miközben az ideális létszámuk 156 lenne. 2018-ban, egy év leforgása alatt 63 példánnyal nőtt a medvepopuláció.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29150
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.