Egy egész juhnyájat trancsírozott fel három medve

A villanypásztor sem állította meg a nagyvadakat a 28 juh elpusztításában.
Hirdetés

Ismét lecsapott a medve a Beszterce megyei Fekete-domb térségben, egy hónap alatt immár harmadjára. Ezúttal nem emberre támadtak, hanem egy juhnyájat vettek célba. Az esztena elektromos kerítéssel volt körbekerítve, mégis sikerült behatolniuk a a Cetate közsgéhez tartozó területre, ahol 28 juhot pocsékoltak meg.

A helyi polgármester értesítette az illetékes hatóságokat, így csütörtökön a helyszínre érkezik egy bizottság a kár felmérésére. Megvizsgálják, hogy történt-e mulasztás a tulajdonos részéről, vagy a kártérítés kifizetése az állam, esetleg a megyei vadászati hivatal hatáskörébe tartozik-e. Az elmúlt időszakban ugyanitt más jószágokat is elpusztítottak a túlszaporodott medvék, pár héttel ezelőtt két vadászt is megsebesítettek. A vadászegyesület szerint összesen öt agresszív medve ólálkodik a környéken, ehhez képest mindössze egy medve kilövését hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium.

A Fekete-domb térségét Európa egyik legnagyobb medveparadicsomaként tartják számon, ahol a legtöbb medve él egy adott területre tömörülve. A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség idei felmérése szerint a megyében 634 medve lakik, miközben az ideális létszámuk 156 lenne. 2018-ban, egy év leforgása alatt 63 példánnyal nőtt a medvepopuláció.

Hirdetés