A Calea Neamului felvonulása Székelyföldön | A kép forrása az egyesület Facebook-oldala
Zászlóbűnözés
szabot
2018. december 4. kedd, 21:37
Ismét Antal Árpádot pécézte ki, ezúttal azért, mert szerinte nem lobogózta fel eléggé Sepsiszentgyörgyöt a centenáriumra.

A magyar szimbólumokra allergiás és hivatalos feljelentő, Dan Tanasă ma ismét hódolt szakmájának, hobbijának és lájfprodzsektjének: feljelentette az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Antal Árpádot. Ezt ő maga jelentette be kedden a személyes blogján.

Sepsiszentgyörgy polgármesterét ezúttal nem magyar vagy székely zászló miatt helyezte a CNCD figyelmének központjába, hanem zászlóHIÁNY miatt. Dan Tanasă az egész románság – de legalábbis az általa alapított és vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület – nevében megsértődött, amiért szerinte Antal Árpád nem lobogózta fel eléggé a várost december 1-re. Legalábbis nem oda és nem akkora román zászlókat helyeztetett ki, mint ahova magyar nemzeti színű szalagokat március 15-én. (Amelyekért egyébként a Kovászna és a Hargita megyei prefektusok is jókora bírságokat szabtak ki az elöljárókra.)

Dan Tanasă szerint Antal Árpád ezzel diszkriminált, mi több: „középkori, sovén és retrogád mentalitásról” tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem tiszteli meg annyira a román nemzeti ünnepet, mint a magyart.

A diszkrimináció tényének megállapításához viszont kellene egy jól kodifikált jog, amelytől a diszkrimináló megfosztja a diszkrimináltat. A december elsejei zászlódekorációt akár méretben is kodifikáló jogról nincs tudomásunk, így nehéz lesz bizonyítani, hogy mitől is fosztották meg – a kit is? Ebben az ügyben ugyanis még az áldozat kiléte sem világos.

Sepsiszentgyörgy nem maradt extra román zászló nélkül december elsején, mert Udvarhely és Csíkszereda után ott is felvonult a Calea Neamului egyesület sok normál és egy óriási méretű román zászlóval. Napi programja végén pedig botrányt okozott a helyi román színtársulat előadásán, ahol Székely Csaba Nem kimondottan 1918 című drámáját mutatta be.

Dan Tanasă egyesülete nagyon termékeny, több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok, önkormányzati vezetők és intézmények ellen magyar feliratozás, magyar és székely zászlók kifüggesztése miatt, és a perek többségét meg is nyerte.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29136
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.