Mindenki tudott arról, hogy szállás nékül utazik Gyulafehérvárra 22 gyerek

És mindenki úgy tesz, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Mit állapított meg a tanfelügyelőség?
Hirdetés

Ahogy várható volt, az Olt megyei tanfelügyelőség fegyelmi eljárást indított a vallás- és történelemtanár ellen, aki a decemberi kemény mínuszok ellenére szállásfoglalás nélkül indult útnak 22 gyerekkel Gyulafehérvárra. A fegyelmit nem ússza meg a dăneasai iskola igazgatója sem. A tanfelügyelőség nem is igazán dönthetett volna másképpen, miután a pedagógus felelőtlensége országos közfelháborodást váltott ki, és az oktatási miniszter is elmarasztalta az illetékeseket.

A tanfelügyelőség szerint a kirándulás megszervezése során

az iskola a legtöbb előírást tiszteletben tartotta, két mulasztást leszámítva:

  • a tanárnak szállást kellett volna biztosítania a gyerekeknek,
  • másrészt a 22 gyerek mellé szükség lett volna még egy felügyelő tanárra.

Bár azt gondolnánk, hogy minden osztálykirándulás alapfeltétele, hogy a gyerekeknek megfelelő körülményeket biztosítanak az utazás és a teljes kirándulás idejére, ezek a gyerekek egy hétórás vonatozás után az állomáson várták meg a reggelt, egész nap a hidegben tartózkodtak, csak egy bevásárlóközpontba és a templomba húzódtak be, ahol végül egyikőjükhöz mentőt kellett hívni, mert pánikrohamot kapott. A mentősök a gyereket kórházba szállították, a többieket is megvizsgálták, és a helyi főgimnáziumba kísérték őket, ahol pihenni tudtak.

Az egész esetben talán az a legmeglepőbb,

hogy a szülők a tanár és az iskola védelmére keltek, és nem értették, mi ez a nagy felhajtás az eset körül. Ők beleegyeztek abba, hogy ne foglaljanak szállást a gyerekek számára, mivel arra már nem lett volna pénzük. Azzal számoltak, hogy a kirándulók majd a hétórás vonatozás során kipihenik a fáradalmakat. A kórházba szállított kisfiú édesanyja pedig azt mondta, nem kellett volna kihívni a mentőket a gyerekhez, a kissrác két perc alatt magától megnyugodott volna.

A gyerekek végül vasárnap délután, épségben érkeztek haza. Valószínűleg ki sem derül, hogy milyen rémálomba illő kiránduláson vettek részt, ha a mentősöknek nem kell közbeavatkozniuk, és akkor a szervező vallástanár és az iskolaigazgató is megúszta volna fegyelmi eljárás nélkül.

Hirdetés