Kórusban drágították a biztosítást: irdatlanul nagy bírságot kaptak

Nem kellett volna összejátszania kilenc biztosítónak, hogy együtt emeljék a kötelező felelősségbiztosítás árát.
Hirdetés
246,74 millió lejre (53,05 millió euróra) bírságolta a Versenytanács a Biztosítók Országos Szövetségét és kilenc biztosítótársaságot, mert egyeztették piaci viselkedésüket. 
 
Magyarul: egészen konkrétan egyeztették szándékaikat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának megállapításakor, gyakorlatilag elkerülték a piaci versenyt, és ezzel hazai és európai szabályokat szegtek meg 2012 októbere és 2016 novembere között.
 
A Versenytanács keddi közleménye szerint a 246,74 millió lejnyi összbírság így oszlik meg a cégek és az egyesület között:
 
 Allianz – Ţiriac  43,44 millió lej
 Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group  36,97 millió lej
 Astra  22,04 millió lej
 Carpatica Asig  26,86 millió lej
 Euroins România  6,35 millió lej
 Generali România  21,45 millió lej
 Groupama  35,38 millió lej
 Omniasig Vienna Insurance Group  40,53 millió lej
 Uniqa  13,57 millió lej
 Biztosítók Országos Szövetsége  160 436 lej
 
A biztosítók egyesületét azért büntették meg, mert a kereskedelmileg érzékeny információkat, mint az aktuális és tervezett tarifáikat a cégek az egyesületi egyeztetéseken osztották meg egymással. A Versenytanács szerint fontos, hogy az egyesületi tagok megbeszéljék az ágazat problémáit, de ez nem vezethet a piaci versenyt gyakorlatilag felszámoló egyeztetésekhez, koordinált áremelésekhez.
 
Feltűnhet, hogy a többihez képest az Euroins olcsón megúszta: a közlemény szerint azért részesült kedvezőbb elbírálásban, mert teljes mértékben beismerte a versenyt megszüntető egyeztetéseket, illetve dokumentumokkal és információkkal segítette a vizsgálatot.
 
Az Astra és a Carpatica bírsága azért csak nagyjából a fele a legnagyobbakénak, mert kevesebb ideig szegték meg a törvényt: az egykor piacvezető Astra működési engedélyét 2015 augusztusában, a Carpaticáét 2016 júliusában vonta meg a pénzügyfelügyelet.

Hirdetés