Illusztráció | Főtér.ro
Biztosra mentek
szabot
2018. december 4. kedd, 15:05
Nem kellett volna összejátszania kilenc biztosítónak, hogy együtt emeljék a kötelező felelősségbiztosítás árát.
246,74 millió lejre (53,05 millió euróra) bírságolta a Versenytanács a Biztosítók Országos Szövetségét és kilenc biztosítótársaságot, mert egyeztették piaci viselkedésüket. 
 
Magyarul: egészen konkrétan egyeztették szándékaikat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának megállapításakor, gyakorlatilag elkerülték a piaci versenyt, és ezzel hazai és európai szabályokat szegtek meg 2012 októbere és 2016 novembere között.
 
A Versenytanács keddi közleménye szerint a 246,74 millió lejnyi összbírság így oszlik meg a cégek és az egyesület között:
 
 Allianz – Ţiriac 43,44 millió lej
 Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group 36,97 millió lej
 Astra 22,04 millió lej
 Carpatica Asig 26,86 millió lej
 Euroins România 6,35 millió lej
 Generali România 21,45 millió lej
 Groupama 35,38 millió lej
 Omniasig Vienna Insurance Group 40,53 millió lej
 Uniqa 13,57 millió lej
 Biztosítók Országos Szövetsége 160 436 lej
 
A biztosítók egyesületét azért büntették meg, mert a kereskedelmileg érzékeny információkat, mint az aktuális és tervezett tarifáikat a cégek az egyesületi egyeztetéseken osztották meg egymással. A Versenytanács szerint fontos, hogy az egyesületi tagok megbeszéljék az ágazat problémáit, de ez nem vezethet a piaci versenyt gyakorlatilag felszámoló egyeztetésekhez, koordinált áremelésekhez.
 
Feltűnhet, hogy a többihez képest az Euroins olcsón megúszta: a közlemény szerint azért részesült kedvezőbb elbírálásban, mert teljes mértékben beismerte a versenyt megszüntető egyeztetéseket, illetve dokumentumokkal és információkkal segítette a vizsgálatot.
 
Az Astra és a Carpatica bírsága azért csak nagyjából a fele a legnagyobbakénak, mert kevesebb ideig szegték meg a törvényt: az egykor piacvezető Astra működési engedélyét 2015 augusztusában, a Carpaticáét 2016 júliusában vonta meg a pénzügyfelügyelet.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29129
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.