Victor Ponta belovagolt a parlamentbe

Szimbolikusan, persze. És ismét ő fújhatja a passzátszelet a politikában, miután Dragneáék elveszítették többségüket a képviselőházban.
Hirdetés

Négy szociáldemokrata képviselő hétfőn bejelentette, hogy kilépnek a nagyobbik kormányalakulatból és csatlakoznak a Victor Ponta vezette Pro Románia párthoz.

Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy Ponta alakulata önálló frakciót alakíthat (jelenleg 16 képviselője van a pártnak), hanem azt is, hogy a PSD és az ALDE elveszítette többségét a képviselőházban. A számítások szerint Dragneáéknak jelenleg két szavazatuk hiányzik ahhoz, hogy ne függjenek más pártoktól.

És a matematikának még nincs vége, ugyanis Ponta hétfői nyilatkozatában arra célzott, hogy további átállások várhatók.

A képviselőházban a bűvös szám a teljes létszám fele plusz egy, vagyis 165 – ennyi szavazattal a kormányzó pártok gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. Ponták hétfői húzásával azonban a 163-ra csökkent a PSD- és ALDE-képviselők száma. Kulcspillanatokban az RMDSZ is támogatni szokta a kormányerőket, a nemzeti kisebbségek frakciója is – ha nem is mindig egyhangúlag – a kormány mellett áll.

A szenátusban egyelőre stabil a kormányoldal többsége, a két pártnak 73 szenátora van, míg az abszolút többséghez 69 szavazat szükséges.

Hirdetés