Lerúgta magáról a román Mihály vajdát a nagyváradi Olaszi temető

Visszakapta eredeti nevét a mára parkká alakított egykori sírkert.
Hirdetés
A váradiak több éves sérelmét orvosolta szerda délutáni ülésén a nagyváradi városi közgyűlés, amikor visszanevezte Olaszi parkká a néhány évvel ezelőtt Mihály havasalföldi vajdáról elnevezett egykori Olaszi temetőt.
 
Ilie Bolojan polgármester régi mániája, hogy a város főterén, a Szent László téren a Trianon után a római katolikus püspöki palota elé átvitt Szent László-szobor helyén álló Mihály vajda-szobor helyére egy Ferdinánd román királyt ábrázoló alkotást helyezzen ki.
 
Öt évvel ezelőtt az önkormányzat el is döntötte, hogy a Mihály-szobrot áthelyezik az Olaszi temető helyén kialakított parkba, amelyet el is neveztek a vajdáról, aki a román mitológia szerint először „egyesítette” Erdélyt a két román fejedelemséggel, bár erről ő nem is tudott.
 

Ez persze kiverte a biztosítékot a város mintegy ötvenezres magyar közösségének körében,

 
hiszen a hosszú ideig elhanyagoltan omladozó-romladozó, majd végül korszerű, tetszetős parkká alakított temető a felszámolása ellenére is a város magyar kegyeleti helyszínének minősül.
 
Mivel a Mihály-szobrot 1990 után a város főterén felállíttató, román katonatiszteket tömörítő soviniszta szervezet kígyót-békát rákiabált a város vezetőire, és mindent megmozgatott annak érdekében, hogy a minimális művészi értékkel sem bíró szobor, amely amúgy is egy olyan személyt ábrázol, akinek semmi köze Váradhoz, a város főterén maradjon, a polgármester végül letett arról, hogy az Olaszi temetőbe költöztesse. 
 
Ennek nyomán az Erdélyi Magyar Néppárt kezdeményezésére – amelynek Zatykó Gyula személyében magyar ügyekben is illetékes polgármesteri tanácsadója van a városházán – a polgármester beleegyezett az egykori temető eredeti nevének visszaadásába, és mivel pártja, a Nemzeti Liberális Párt kétharmados többségben van, végül könnyen át is vitte akaratát.
 

Persze a park nevét magyarul nem tüntetik föl, mivel a polgármester valamiért úgy gondolja, ezt a hatályos törvények nem teszik lehetővé.

 
Arról viszont nem tett le, hogy a Mihály-szobor helyére Ferdinánd kerüljön, akinek amúgy pontosan ugyanannyi köze van a városhoz, mint a havasalföldi vajdának.
 
Ennek nyomán ismét csak román-román szoborvita zajlik Nagyváradon. 
 
Ami persze nem igazán jelent elégtételt azért, hogy a városalapító Szent László lovas szobra a főtéren továbbra sem kaphat helyet, ezért a polgármester ígérete szerint a várban – ahol annak idején a királyt eltemették – állítják majd fel.

 

Hirdetés