Virtuális sallert kapott az egészségügyi miniszter a rezidens orvosoktól

Nem jött be a végzősöknek a röghöz kötésre vonatkozó javaslat.
Hirdetés

Sorina Pintea egészségügyi miniszter – valószínűleg a pénzügyminiszter meglehetősen bátor nyilatkozatán felbuzdulva – kedden trombitálta tele a sajtót azzal a javaslatával, miszerint érdemes lenne a rezidens orvosokkal olyan szerződést kötni, amely néhány évig biztosan Romániában tartaná őket. A tárcavezető szerint nem fair, hogy az év eleje óta átlagosan 5000 lejt keresnek a rezidensek, mégis sokan készülnek elmenni az országból.

Pintea kijelentésére az orvostanhallgatók országos szövetsége (FASMR) nyílt levelet írt, melyben egyértelművé tették: az orvosoknak még mindig van okuk az elvándorlásra. Arra emlékeztetik a minisztert, hogy a fizetésemelések ellenére a kórházakban továbbra is elfogadhatatlan állapotok uralkodnak, az ügyeleteket továbbra sem fizetik tisztességesen, a fejlődési-kutatási lehetőségek pedig egyre szűkösebbek Romániában.

Az egészségügyi miniszter egyébként épp a hét elején nyilatkozta, hogy augusztus óta 45-50 százalékkal csökkent az emigráló orvosok száma. Azaz ennyivel kevesebben igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges okmányokat. Mi több, a miniszter szerint ennél is többen vannak azok, akik már nyugat-európai kórházakban dolgoznak, de az egészségügyi bérek emelkedése miatt visszatérnének Romániába. A hivatalos álláspont szerint az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása miatt jelenleg legalább 15 000 orvos hiányzik a román kórházakból.

Még egy friss hír a témában: a képviselőház szerdán elfogadta azt a terveztet, amely lehetőséget biztosít az orvosok számára, hogy 67 éves korukban vonuljanak nyugdíjba. A döntéshozó kamara által leokézott tervezet alapján az orvosoknak a korhatár kitolására vonatkozó kérelmet a munkáltató egészségügyi intézményhez kell benyújtaniuk legalább három hónappal a nyugdíjkorhatár elérése előtt. A képviselőház egészségügyi bizottsága szerint erre az intézkedésre is az orvoshiány miatt van szükség.  

Hirdetés