Băsescu a végletekig fokozná a magyar-román ellentétet

Már a diplomáciai kapcsolatok megszakítását akarja.
Hirdetés

Az már gyakorlatilag rutinszerűnek számít, hogy a Traian Băsescu volt államfő fémjelezte ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) a magyarok ellen uszít, de azért  Băsescu barátunk már megint nagyot ment a témában: most egyenesen a magyar-román diplomáciai kapcsolatok megszakítására buzdít.

A politikus, aki az államfői hivatalból a PMP elnöki tisztségébe ejtőernyőzött, majd, miután a pártelnökséget megunta, már csak szenátorként osztja az észt, amiatt pöccent be, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár pénteken Csíkszeredában úgy fogalmazott: a magyar állam nem mond le erről a földről.

Erre Băsescuból ismét kibukott a vérromán, és vasárnap este a România TV-ben már radikális lépésekre ösztönözte a bukaresti kormányt.

„Ha az Orbán Viktor vezette magyar kormány nyilatkozatáról van szó, holnap be kell rendelni a nagykövetet, be kell csomagoltatni a holmiját és el kell küldeni Budapestre. Ha román területeket érintő hivatalos nyilatkozatról van szó, nem állhatunk hivatalos kapcsolatban Magyarországgal. Ha meg valami alkoholistáról van szó… Ne mondják, hogy a magyarok nem isznak meg egy pálinkát” – próbált poénkodni  Băsescu.

Hirdetés

Potápi konkrétan arról beszélt: „a magyar kormány nem mond le erről a földről”, nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről. Hozzátette viszont – és ezt a csatorna riportere és Băsescu is „elfelejtette” –, hogy ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez. 

„Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük” – jelentette ki az államtitkár. 

Hirdetés