Irtózatosan nagy lukra futott Ilan Laufer azzal, hogy antiszemitának nevezte Iohannist

Még a zsidó közösségek föderációja is az elnök pártjára állt.
Hirdetés

Ritkán fordul elő, hogy egy politikus kijelentésétől mindenki elhatárolódjon, akinek valamilyen formában köze lehet hozzá. Ilan Laufernek, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) majdnem miniszterelnök-helyettesének most sikerült elérnie ezt a bravúrt: a Klaus Iohannis államfőt antiszemitának bélyegző vádjait nem csupán saját pártja, hanem a Romániai Zsidó Közösségek Föderációja (FCER) is ízekre szedte. 

A föderáció csütörtökön a leghatározottabban elutasította az államfő ellen megfogalmazott vádat. A közleményben – Iohannis érdemeit hangsúlyozva – kiemelik: „az antiszemitizmus vádját, a holokauszt áldozatainak az emlékét, az emberiség eme tragédiáját nem szabad politikai célokra felhasználni”.

A szervezet azért a PSD-nek is odaszúrt egyet, amiért a párt egyes politikusai az államfő német származása miatt lenácizták a korábban általa vezetett német érdek-képviseleti szervezetet. A föderáció állást foglalt a kisebbségek kollektív megbélyegzésével szemben, leszögezve: kiváló munkakapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, melyet kitartó partnernek ismert meg a demokráciáért és az antiszemitizmus ellen folytatott harcban. 

A föderáció azokra a vádakra válaszolt, amelyeket a zsidó származású Ilan Laufer fogalmazott meg keddi sajtónyilatkozatában, miután Klaus Iohannis államfő elutasította a kinevezését a miniszterelnök-helyettesi ranggal társuló regionális fejlesztési miniszteri posztra. 

Hirdetés

Laufer az államfő „újabb antiszemita megnyilvánulásának” minősítette a kormányfőhelyettesi kinevezésének az elutasítását. Fontos adaléknak tartotta, hogy Iohannis német nemzetiségű, és „gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés”. 

Ilan Laufer kijelentéseitől Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Viorica Dăncilă miniszterelnök is elhatárolódott. Az elutasított miniszterjelölt csütörtök este közölte: hirtelen felindultságában tette keddi nyilatkozatát.

 

Hirdetés