Nincs gáz, mert van gáz: rejteget még a föld kiaknázatlan altalajkincseket Romániában

Egy nagyváros hőellátását lehetne biztosítani a most felfedezett gázlelőhely kitermelésével.
Hirdetés

Új földgázlelőhelyet fedezett fel az OMV Petrom Vâlcea megyében, közvetlenül a már kitermelés alatt álló gázmező szomszédságában. A feltárt gázlelőhely napi olajegyenértéke (ezzel azt az energiamennyiséget mérik, mely egy hordó kőolaj elégetéséből származik) 4500-ra tehető, amiből az OMV Petrom szerint mintegy 180 ezer lakás hőellátása biztosítható.

A Mamu településen október végén üzembe helyezett 4317-es szonda 4400 méter mélyre fúrt, és naponta 190 000 köbméter gáz kitermelését célozta meg. A szondát rácsatlakoztatják a már meglévő infrastruktúrára, aminek a költsége mintegy 10 millió euróra tehető.

Műholdfelvétel a településről 

A legtöbb romániai gázlelőhelyet még a kommunizmus idején tárták fel, a kitermelhető gáz mennyisége egyre inkább csökken. A legóvatosabb becslések szerint is Románia 14 év múlva földgáz nélkül maradhat, amennyiben nem sikerül új lelőhelyeket feltárni, de az energiafüggetlenség megteremtéséhez szükség van a fekete-tengeri lelőhelyek kiaknázására is. Mindezt szem előtt tartva, az OMV Petrom idén megsokszorozta a próbafúrások számát: tíz hónap alatt 89 új szondát állítottak üzembe.

Hirdetés

A mamui lelőhelyet 1980-ban tárták fel, és az új szondával továbbra is az OMV Petrom legnagyobb kitermelésű gázmezője maradhat.

Az OMV Petrom 51,01%-ban Ausztria egyik legnagyobb cégének tulajdonában áll, a román állam a részvények 20,64%-át birtokolja.

Hirdetés