Ön szerint hova kellene tenni a kolozsvári Egyesülés-szobrot?

Több lehetséges helyszín is felmerült.
Hirdetés

Arról, hogy Kolozsváron is szobrot állítanak a Nagy-Egyesülés százéves évfordulóján, már megszületett a döntés, abba viszont, hogy ezt hol helyezik el, a lakosok is beleszólhatnak. Erről csütörtökön 17 órától tartanak közvitát a sétatéri Kaszinóban, ott lehet véleményt nyilvánítani.

Ugyanis nem könnyű helyet találni egy új emlékművek a kincses városban, ahol kifejezetten nagy az egy főre eső szobrok száma. A szakemberek hat lehetséges helyszínt soroltak fel.

Ioan Vitoc, az ötletgazda Fundația Culturală Carpatica építésze szerint a javasolt helyszínek között van a Főtér, a Széchenyi (Mihai Viteazul) tér, a Heltai (Cipariu) tér, a Mărăști tér, az Egyetem (Universității) utca és a Primăverii park. Mint mondta, az alapítvány a Cipariu teret választaná, mivel itt érvényesülne a legjobban az egyébként nagy méretűnek szánt emlékmű.

A Főtér és a Széchenyi tér azért nem jó helyszín, mert ott „konfliktusba kerülne más szobrokkal”, mondta az építész, aki szerint ez politikai vitát szülne. Azt reméli, hogy a városvezetés még idén kiírja az ötletbörzét az emlékműre, melyre egyébként 250 ezer lejt különítettek el a 2018-as költségvetésből.

Bár a projekt egy tapodtat sem mozdult előre, Kolozsvár idén sem marad új szobrok nélkül. A román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Nicolae Ivan és Bartolomeu Anania is szobrot kap a kincses városban.

Hirdetés