Miért fújtok, síposok?

A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Hirdetés

A labdarúgó I. Liga forgatagában a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK egy ideje számítani kezdett. Sőt, úgy is mondhatnánk, hogy keresztülhúz számításokat.

A szurkolók örvendtek ennek a nyilvánvaló szintnövekedésnek, de – persze – az éremnek van egy másik oldala is.

A következőkben csak két, nagyon is egyértelmű példára térünk ki, melyekhez – szerintük – semmilyen kétség sem fér. Először ott volt a Kolozsvári CFR ellen a sepsiszentgyörgyi Városi Stadionban lezajlott mérkőzés szünetében történt incidens. A kovásznai sportigazgató, Bokor János megkérdezte a bukaresti játékvezetőtől, egyáltalán nem tiszteletlen hangon, hogy nem kellett volna piros lapot kiosztania Ţucudeannak, aki úgy próbált megütni egy másik játékost, hogy a labda ott se volt. Ennyit! Semmi többet, sértő vagy emelt hangon kimondott szavak nélkül. A nebántsvirág ezért kiállította az igazgatót: felszólította, hogy a második félidőben ne térjen vissza a pálya szélére, maradjon az öltözőben. Utólag, a játékvezető által készített jelentés alapján

Bokort egy hónapra felfüggesztették. Szó nélkül!

Aztán ott volt a craiovai helyzet, ahol bárhonnan is néztük a 90. percben rúgott és meg nem adott gól helyzetét, nem találtunk semmilyen elfogadható okot rá. Nem volt szabálytalanság, nem volt leshelyzet, nem volt semmi, játékvezető urak! Mit fújtatok le? És ezt a kérdést nemcsak a Sepsi OSK szurkolói teszik fel, hanem az egész ország. Tehát

a Sepsi OSK két értékes pontot veszített el az olténiai kiszállás során.

Ha pedig azt is figyelembe vesszük, amit Szondi Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke mondott, akkor a dolgok mintha kezdenének értelmet nyerni. A csíki hivatalosság azt nyilatkozta a Look Sportnak, hogy a csapata által a Dinamo ellen lefolytatott román kupamérkőzésen tapasztalt botrányos játékvezetés azon alapult, hogy „a játékvezető az első félidőben nem adott meg egy egyértelmű büntetőt a Dinamónak, majd revánsot akart venni”. De a játékvezetés esetén egy hiba meg egy másik hiba egyenlő nullával, ugyanis ebben az esetben nem érvényesek a számtani szabályok. Példátlan amit Andrei Antonie azon a csíkszeredai mérkőzésen művelt:

úgy bíráskodott, mintha a grundon lenne.

Azt is enyhén megdöbbenve olvassuk, amit egy meghatározó román lap, a Gazeta Sporturilor írt. A jó nevű napilap nagy csinnadrattával, a címlapon jelenti be, hogy Magyarország kormánya évente 3-3 millió euróval finanszírozza a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-t és az FK Csíkszeredát.

Ez amúgy egy régi hír, de meglepő az a vehemencia, mellyel bemutatják.

Ugyancsak meglepő az is, hogy a Gazeta Sporturilor felhozza, hogy a magyarországi Nemzeti Sport a címoldalon írt a hargitai csapat Dinamóval szembeni győzelméről.

Itt egy kérdés a honfitársaknak: ha – mondjuk – a kisjenői (Chişinău) Zimbru kiütné a Bajnokok Ligájából a Real Madridot, akkor írnátok erről valamit? Ugyanez a Gazeta Sporturilor semmit sem mond arról, hogy Magyarország kormánya ugyanezt a befektetési politikát folytatja a többi szomszédos országban is, ahol magyar etnikumúak élnek (Szlovákia, Ukrajna, Horvátország, Szerbia és így tovább).

Hirdetés

Szintén a szóban forgó lapszámban van egy interjú Eugen Neagoéval, aki – a klub nevében – azt mondja, hogy kérni fogja Radu Petrescu, a craiovai mérkőzésen katasztrofálisan bíráskodó játékvezető felfüggesztését.

A tanulságok levonását önökre bízom, tisztelt olvasók!

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés