Lemondások színesítik a PSD kormányátalakításról és párton belüli leszámolásról döntő elnökségi ülését

Egyre nagyobb ellentétek feszítik a pártot.
Hirdetés

Még el sem kezdődött a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata párt (PSD) országos végrehajtó testületének hétfői ülése, amelyen a kormányátalakításról – vagyis a pártvezetés szerint rosszul teljesítő miniszterek kirúgásáról –, illetve a renitens politikusok megrendszabályozásáról döntenek, máris a párt két vezető politikusának lemondása rázta meg a PSD-t.

Miután kiszivárgott, hogy ő is a leváltandó miniszterek táborát „erősíti”, Mihai Fifor védelmi miniszter bejelentette, hogy távozik tisztségéből, és a továbbiakban a párt megerősítésén ügyködő csapat tagja kíván lenni.

Nem kormánytag ugyan, de nem kevésbé befolyásos politikus Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, aki persze nem ezen tisztségéről mondott le – hiszen abba közvetlenül választották meg a bukarestiek –, hanem a PSD bukaresti szervezetének elnöki tisztségéről.

A PSD legnépszerűbb politikusának számító Firea már hónapok óta reformot sürget a pártban, és egyik aláírója azon levélnek, amelyben Liviu Dragnea jelenlegi pártelnök távozását követelték.

Hirdetés

Ennek nyomán Dragnea és a párt több megyei vezetője vasárnap este összeült, a találkozón pedig kiszivárgott hírek szerint az a döntés született, hogy a hétfői ülésen megvonják a politikai bizalmat Fireától. Aki ezt már nem várta meg, és jól lemondott.

Amúgy az ülésen az előzetesen kiszivárogtatott hírek szerint arról dönthetnek, hogy Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter átkerül a közlekedési tárca élére, Mihai Fifor helyére pedig a Grindeanu kormány volt védelmi minisztere, Gabriel Leș kerül.

Hirdetés