És egyszer csak hirtelen tél lett Erdély nagy részében

Havazás, hideg, meg minden más, ami kell.
Hirdetés

És akkor így, november vége előtt jó pár nappal Erdély nagy részén beköszöntött a tél: a térség délkeleti részén havazik, Hargita megye egész területén téli körülmények között lehet közlekedni – közölte a Hargita megyei prefektúra.

A megyében 166 tonna csúszásgátló anyagot szórtak az utakra.

A rendőrség arra inti az autóvezetőket, hogy csak téli közlekedésre előkészített gépkocsival induljanak útra, és óvatosan vezessenek. 

Adrian David, a Szeben megyei Salvamont hegyimentő szolgálat vezetője hétfőn közölte: a havazás miatt a héten lezárják a Szeben megyei túraútvonalakat. A szakemberek arra kérik a Fogarasi-havasokba készülő turistákat, hogy előre tájékozódjanak a biztonságos útvonalak felől.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet a téli felszerelés fontosságára, amelyből nem hiányozhat a meleg kabát, sapka, kesztyű és a hószemüveg. 

A 2.034 méter magasan fekvő Bâlea-tónál 13 centiméter hó hullott. A tavat csak kabinos felvonóval lehet megközelíteni, egy menettérti jegy 60 lejbe kerül. A Transzfogarasi úton észak felől csak a felvonó indulóállomásáig, a Bâlea-vízesésig lehet közlekedni.

A Szebenjuharosra (Păltiniş) vezető út téli körülmények között járható, a hóréteg három centiméteres, egyelőre nem lehet síelni. 

Hirdetés

Eközben a Kárpátokon túl is tél van: jégtelenítik a repülőgépeket a bukaresti repülőtereken, ezért induláskor harminc perces késésre lehet számítani – jelentette be hétfő reggel a repülőtereket működtető országos társaság.

Megszokott téli tevékenységről van szó, a repülőgépek szárnyain, vezérsíkjain összegyűlt havat, jeget felszállás előtt el kell távolítani, ez harminc perces késéshez vezethet – közölték a szakemberek. 

A meteorológusok szerint Bukarestben hétfőn 16 óráig hull csapadék, előbb hó, majd havas eső formájában.

A hőmérséklet napközben 2-4 Celsius-fokra emelkedik, a hó így várhatóan elolvad. 

Hirdetés