leszámolás?
gycsaba
2018. november 19. hétfő, 20:21
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
Nem hiába fenyegetőzött pár héttel ezelőtt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővezére, hogy bármikor napirendre tűzheti(k) a kormány újabb átalakítását, ennek most jött el az ideje. A nagyobbik kormánypárt országos végrehajtó testülete hétfőn úgy döntött, megszabadul azoktól a miniszterektől, akik a pártvezetés szerint rosszul teljesítettek, és a 26-ból nyolc – többnyire kulcsfontosságú – minisztérium élén cserét javasol.
 
Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a következő módosításokat jelentette be: 
 
  • Gazdaság: Dănuţ Andruşcă helyét Niculae Bădălău veszi át 
  • Munkaügy: tárcát vált Lia Olguța Vasilescu, érkezik Marius Budă
  • Közlekedés: Lucian Şova székébe ül be Lia Olguţa Vasilescu  
  • Regionális fejlesztés: Paul Stănescu Ilan Laufernek adja át a helyét 
  • Védelem: Mihai Fifor lemondott, Gabriel Leş lép a tárca élére 
  • Sport: Ioana Bran helyét Constantin Bogdan Matei kapja meg  
  • Távközlés: Bogdan Cojocaru távozik, Alexandru Petrescu az új miniszter
  • Kultúra: George Ivaşcut Daniel Breaz váltja
 
A hivatalos magyarázat nyilván az, hogy a miniszterek teljesítményét annak alapján értékelték ki, hogy milyen hatásfokkal ültették át a gyakorlatba a kormányprogramot. Viorica Dăncilă szerint az érintett területeken lendületet akarnak adni a kormányzati munkának, és a jövő évi uniós elnökség támasztotta kihívásoknak akarnak jobban megfelelni.
 
A kormány bírálói szerint azonban egyértelmű, hogy Dragnea egyszerűen leszámolt a párton belüli bírálóval és posztokat ajándékozott azoknak, akik hűségesek maradtak hozzá. Valószínűleg emiatt repült a tisztségéből Paul Stănescu is – aki eddig a fejlesztési tárcát vezette és a négy miniszterelnök-helyettes egyike volt –, aki a PSD másik két alelnökével együtt nyílt levélben szólította fel lemondásra Dragneát.
 
A kormányátalakítást még Klaus Iohannis államfőnek is jóvá kell hagynia. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28957

Beérkezett trackbackek

Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.