szabot
2018. november 18. vasárnap, 12:47
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Alaposan rájár a rúd az ellenzéki #rezist mozgalomra, és magát is agyoncsapja vele. Néhány bukaresti aktivista Florin Iordache PSD-s képviselő frissen bevetett eszközét, az obszcenitást fordította a honatya ellen, és ebből nem nyer senki. Legfeljebb Iordache és a PSD azzal, hogy áldozati szerepben tetszeleghet. 
 
A Mălin Bot aktivista újságíró vezette pár fős csoport szombaton teleragasztotta fityisszel Iordache bukaresti otthonának garázsajtaját, majd – ha nem lett volna elég egyértelmű az üzenet – a kapujára is fityiszt fújtak, és felírták rá, hogy Muie, azaz Kapd be.
 

Szemet szemért

Iordache vasárnap annyit reagált a vandálkodásra, hogy elemzi a lehetőségeket, többek között a rendőrségi feljelentést is, mert „a dolgok túl messze mentek”. És persze tagadta, hogy a parlamenti akcióinak (az igazságügyi törvények módosításai, majd beintése az emiatt felháborodott ellenzéknek) bármilyen köze lehetne házának elcsúfításához.
 
Iordachénak 90 napig van lehetősége feljelenteni a házát vandalizálókat, nyilatkozta Ciprian Romanescu rendőrségi szóvivő. A rendőrség egyébkét helyben és fejenként 300 lejre bírságolta a hat aktivistát az együttélés és közrend szabályainak megsértése miatt, miután igazoltatta őket.
 
„Ő beintett nekünk, mi még inkább be akarunk inteni neki” – hangzik el az akciót megörökítő videón, amelyet Mălin Bot készített. Azt állítják rajta, hogy Iordache autójával nekikoccant egy másiknak, annyira sietett otthagyni őket.
 
iordache garázsajtója
 
A képviselő szerdán intett be az ellenzéknek két kézzel, miután a parlament megszavazta a sokadik módosítását azoknak az igazságügyi törvénymódosításoknak, amelyeket az ellenzék mellett az alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság is kifogásolt. Percekkel később Iordache a sajtónak letagadta a gesztust.
 
Pénteken pedig egy civil szervezet fel is jelentette Iordachét ugyanannak a törvénynek ugyanazon passzusa alapján, amelyre hivatkozva megbírságolták a képviselő kapuját összefityiszező aktivistákat is: az 1991/61-es gyülekezési törvény első bekezdésének második cikkelye alapján, amely – többek között – tiltja az obszcén gesztusokat, szitkozódásokat, vulgáris kifejezések használatát, mások méltóságának megsértését a nyilvános térben.
 

A DIICOT is rászállt a #rezistre?

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség vizsgálja, hogy kik finanszírozzák a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #rezist nevű mozgalmat, amely a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi adományt kapott az utóbbi három évben a lengyel Stefan Batory Alapítványtól – közölte pénteken internetes kiadásában a Romania Libera című konzervatív lap.
 
A vádhatóság állítólag bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával vizsgálódik. Az értesülés a kormányhoz közel álló médiumnak számító Lumea Justitiei című (Az igazságszolgáltatás világaLuju.ro) portáltól származik. 
 
Az ügyészségi vizsgálatról szóló lapértesülését a Mediafax hírügynökség is átvette, ennek valóságtartalmát azonban a hírügynökség által megkérdezett Mihaela Porime DIICOT-szóvivő nem volt hajlandó megerősíteni. Az ellenzéki média szerint a kormánypárti propaganda rágalomkampányáról van szó, és a korrupcióváddal bíróság elé állított kormánypárti politikusok külföldi beavatkozásról szóló összeesküvés-elméletekkel próbálják lejáratni az ellenzéki tüntetések szervezőit.
 

Börtön a csendőrökre támadó tüntetőknek

Három évtől négy és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti első kerületi bíróság pénteken a tavaly február másodikai kormányellenes tüntetés három, csendőröket bántalmazó résztvevőjét, további nyolc rendbontóra pedig két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki – közölte az Agerpres hírügynökség. Az ítélet nem jogerős.
 
Az ügy kapcsán indított polgári perben egyik bántalmazott csendőrnek kétezer eurós anyagi és 35 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg a bíróság, az összeget az elítélteknek kell kifizetniük. Egy másik bántalmazott csendőr összesen 22 ezer eurós, egy harmadik hatezer eurós, a negyedik csendőr pedig 2200 eurós kártérítésre jogosult.
 
A felfüggesztett börtönre ítélt vádlottaknak 90 - 120 nap közötti közmunkát kell végezniük. Az ítélet részeként a vádlottakat egy időre eltiltották a köztisztségek betöltésétől, választói jogaik gyakorlásától, a fegyverviseléstől, valamint a nyilvános gyülekezésektől, tüntetésektől, és más tömegrendezvényektől.
 
 
A bukaresti sajtó által futballhuligánokként emlegetett, szervezett csoportokban érkező rendbontók azon a – mindaddig békés – demonstráción provokáltak erőszakot, amelyen a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, előző este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozott több százezer tüntető. A vádlottak üvegpalackokkal, jégdarabokkal, fémtartályokkal dobálták meg a kormány székházát védő csendőröket. A karhatalom könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a kormány közeléből. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a békés tüntetők is elmenekültek a térről.
 
Idén augusztusban hasonló módon erőszakba torkollt Bukarestben a román diaszpóra nagyszabású kormányellenes megmozdulása is, amikor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, azok pedig könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tüntető tömeget.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28939
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.