Habeas Corpus
Timi
2018. november 17. szombat, 11:40
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.

Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, valamint barátnője, Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály(DIICOT) volt főügyésze egy hónapja vannak őrizetben a Vilma Curling nevű Costa Rica-i börtönben, és még legalább ugyanennyi ideig biztosan az ottani hatóságok vendégszeretetét élvezhetik. Az alkotmánybíróság ugyanis visszautasította az ügyvédjeik által benyújtott indítványt, melyben a habeas corpus jogelvre hivatkozva kérték: törvényes vád, illetve bírósági határozat hiányában engedjék szabadon a két román őrizetest.

Udrea az indítványban arra panaszkodott, hogy a rossz körülmények miatt nem tudja gyermekét fogadni, de ezt a börtön képviselői tagadták a bírók előtt. Alina Bica azzal próbálkozott egérutat nyerni, hogy a romániai kiadatással kapcsolatos jogi feltételeket támadta.

A két hölgy egy hónap leforgása alatt másodjára nyújtott be kérvényt a szabadulás érdekében, november 2-án a pavasi büntetőbíróság is arról döntött, hogy rácsok mögött maradnak, amíg Románia és Costa Rica nem bonyolítja le a 60 napos kiadatási eljárást. Az ügyvédek nem adják fel: csütörtök délután újabb indítványt nyújtottak be, amelyben az állítják, hogy Romániában hatályon kívül helyezték a kiadatási kérelemmel kapcsolatos bírósági döntést. Ennek valóságtartalmát még nem vizsgálták felül az ottani alkotmánybírák.

Elena Udrea ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga. Alina Bica volt DIICOT-vezér ellen az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben emeltek vádat. Ebben rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28935
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.