Naaagyon régi ismerős kerül a tanügyminiszteri székbe

Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Hirdetés

Aláírta pénteken Klaus Iohannis államfő az Ecaterina Andronescu tanügyminiszteri tisztségbe való kinevezését – közli az Agerpres az Államelnöki Hivatalra hivatkozva.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége kedden ellenszavazat nélkül döntötte el, hogy Ecaterina Andronescut javasolja az oktatási tárca élére. Iohannis azonban halogatta a kinevezés aláírását, mert – állítása szerint – egy korábbi beszélgetésük alkalmával Andronescu azt mondta, nem kíván oktatási miniszter lenni, mert nem látja jónak a helyzetet.

„Nagy meglepetéssel értesültem, hogy őt javasolták a tisztségre. Eltart majd egy kicsit, amíg világossá válik számomra, hogy ő akarta-e ezt vagy a párt kívánja így” – nyomatékosította kedden az államelnök.

Ecaterina Andronescu a szeptemberben lemondott Valentin Popa helyét foglalja el a tanügyi tárca élén – tudják, ő volt az a miniszter, aki a románoktatás „megreformálásába” bukott bele (vagyis abba, hogy nem volt hajlandó visszavonni azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a kisebbségi iskolákban kivette volna a románoktatást az elemi osztályos tanítók kezéből).

Andronescu a román oktatáspolitika igazi veteránja: eddig három alkalommal volt szakminiszter – igaz, ebből kétszer igen rövid ideig, néhány hónapig csupán. Íme:

2000. dec. 28. – 2003. június 19.;
2008. dec. 22. – 2009. okt. 1.;
2012. július 2. – 2012. december 21.

Hirdetés