Alig nevezték ki, máris bekérették Magyarország új ukrajnai nagykövetét

Nem tetszett az ukrán külügyminisztériumnak, amit Orbán Viktor és Semjén Zsolt mondott a kárpátaljai magyarok helyzetéről.
Hirdetés

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó Istvánt, Magyarország új, kinevezett ukrajnai nagykövetét, ahol Kijev határozott tiltakozásának adtak hangot Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt, közölte honlapján a tárca pénteken.

Az ukrán külügyminisztériumban arra, hogy fel kell hagyni az olyan tevékenységekkel, amelyek negatívan hatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére, különösképpen azon egyezségek megvalósítása után, amelyeket októberben ért el a két külügyminisztérium vezetője a Magyarország és Ukrajna közötti vitás kérdések ügyében.

Íjgyártó István szerdán adta át megbízólevele másolatát Kijevben Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettesnek, amivel gyakorlatilag megkezdte nagyköveti munkáját Ukrajnában. A megbízólevelét még Petro Porosenko ukrán elnöknek is el kell fogadnia ahhoz, hogy teljes mértékben el tudja látni nagyköveti feladatait – mutatott rá a nagykövet bekéretéséről hírt adó Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén azt mondta, hogy Ukrajna olyan ország, amelynek nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően. Kijelentette, hogy a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt. Utalt arra, hogy Ukrajnában hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény.
Semjén Zsolt ugyanezen a rendezvényen rámutatott: a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, szerzett jogaitól fosztják meg őket, lényegében az elüldözésük zajlik.

Hirdetés