Meggyalázták a holokauszt kolozsvári emlékművét

Csütörtök kora délután valakik zöld festékkel kenték össze.
Hirdetés
Zöld színű, olajalapúnak tűnő festékkel kenték össze csütörtök délben a holokauszt kolozsvári emlékművét. A rongálásról Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke tett közzé fotókat.
 
 
Schwartz Róbert a Főtér.ro-nak elmondta, a festéket tubusból nyomhatták rá az emlékműre, és neki, amikor szembesült vele, még egészen frissnek tűnt, nem volt megszáradva. Az emberléptékű, mégis megrendítő hatású emlékmű négy és fél évig bírta ki Kolozsváron rongálás nélkül.
 
Rendőrségi feljelentést holnap tesz Schwartz Róbert a hitközség nevében, de nem igazán reménykedik benne, hogy elkapják a mázgálókat. Az(oka)t sem kapták még el, akik tavaly nyáron holokauszttagadó feliratokkal mázolták össze a Horea úti zsinagóga falát, mondta a hitközség vezetője.
 
A holokauszt kolozsvári emlékművét Kolozsi Tibor szobrászművész készítette el Löwith Egon (1923-2009) festő és szobrász tervei alapján. 2014. május 27-én leplezték le a Malom / George Barițiu utcai Caragiale parkban helyi politikusok és a holokausztot túlélő kolozsváriak, illetve innen elszármazottak jelenlétében.
 
 

Hirdetés