Becali durván nekiment Orbán Viktornak és a magyaroknak

Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Hirdetés

Két napja a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatainak jutatott magyar állami finanszírozás a bukaresti sportsajtó legfőbb témája, miután a Gazeta Sporturilor kérdésére a budapesti kormány elismerte, hogy közvetlenül támogatta a két klubot.

A bukaresti sportlapnak válaszoló Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta: az 1801/2016-os kormányhatározat értelmében a két klub egyaránt egymilliárd forintos (mintegy 3,2 millió eurós) támogatást kapott infrastruktúrája és utánpótlása fejlesztésére.

A sztorit a címlapon hozó Gazeta Sporturilor úgy kommentálta a hírt: ezzel hivatalos megerősítést nyert az eddig csak pletykaszinten terjedő információ, miszerint az élvonalbeli szentgyörgyi csapat és a harmadosztályú, ám a Román Kupában a legjobb nyolc közé jutó csíki klub mögött a magyar állam áll. A történet legrelevánsabb vonatkozása azonban egyelőre elkerülte a román sajtó figyelmét:

a magyar támogatás révén a rendszerváltás óta először jelent meg komoly külföldi tőke a román futballban.

A reakciók azonban meglepő módon cseppet sem a magyarok ellen irányultak. Egykori kiváló játékosok, mint Mirel Rădoi (jelenleg az U21-es válogatott edzője) és Ciprian Marica, vagy Cornel Dinu egykori szövetségi kapitány is elismerően szóltak a sportot támogató, sportinfrastruktúrát fejlesztő magyar kormányzatról, miközben a területet másfél évtizede teljesen hanyagoló bukaresti vezetést ostorozták.

Aztán jött Gigi Becali, és szokása szerint kiborította a bilit. Mert ő aztán tudja, hogy ez ellene irányul, őt akarják saját országában megalázni a magyarok, különösképpen Orbán Viktor.

„Ha kiszállok a fociból, mindennek vége lesz és a magyarok uralják majd, a Sepsi nyeri a bajnokságot!”

– dörögte a főjuhész, aki szerint a Védelmi Minisztérium is azért akarja tönkretenni őt, hogy a magyarok győzhessenek a román ligában. Becali ugyanis évek óta perben áll a minisztériummal, amely a Steaua törvénytelen megvásárlására hivatkozva eltiltotta őt a katonacsapat nevének használatától, ezért játszik jelenleg FCSB néven a nagyszájú juhász klubja.

Hirdetés

Ő viszont esküszik, hogy sosem engedi a magyarokat győzni, mintha már el is felejtette volna, hogy 2018-ban, a Centenárium évében is egy „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

„Ha az amerikaiak jöttek volna, erősek lennének, de összebarátkozunk velük és elboldogulunk. De a magyarok törpék hozzánk képest! Magyarország egy törpe! Hogy verhet meg téged Orbán az otthonodban? Hogy hagyjak egy törpét, mint Orbán, hogy román földön verjen meg? Ez sosem fog megtörténni!”

– ígérte Becali egykori párttársa, Corneliu Vadim Tudor stílusában. Nemhiába volt ő is egykor a Nagy Románia Párt képviselője az Európai Parlamentben.

Hirdetés