Nem, nem, soha!
Szerző: Boros Miklós
2018. november 15. csütörtök, 17:20
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.

Két napja a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda labdarúgó-csapatainak jutatott magyar állami finanszírozás a bukaresti sportsajtó legfőbb témája, miután a Gazeta Sporturilor kérdésére a budapesti kormány elismerte, hogy közvetlenül támogatta a két klubot.

A bukaresti sportlapnak válaszoló Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta: az 1801/2016-os kormányhatározat értelmében a két klub egyaránt egymilliárd forintos (mintegy 3,2 millió eurós) támogatást kapott infrastruktúrája és utánpótlása fejlesztésére.

A sztorit a címlapon hozó Gazeta Sporturilor úgy kommentálta a hírt: ezzel hivatalos megerősítést nyert az eddig csak pletykaszinten terjedő információ, miszerint az élvonalbeli szentgyörgyi csapat és a harmadosztályú, ám a Román Kupában a legjobb nyolc közé jutó csíki klub mögött a magyar állam áll. A történet legrelevánsabb vonatkozása azonban egyelőre elkerülte a román sajtó figyelmét:

a magyar támogatás révén a rendszerváltás óta először jelent meg komoly külföldi tőke a román futballban.

A reakciók azonban meglepő módon cseppet sem a magyarok ellen irányultak. Egykori kiváló játékosok, mint Mirel Rădoi (jelenleg az U21-es válogatott edzője) és Ciprian Marica, vagy Cornel Dinu egykori szövetségi kapitány is elismerően szóltak a sportot támogató, sportinfrastruktúrát fejlesztő magyar kormányzatról, miközben a területet másfél évtizede teljesen hanyagoló bukaresti vezetést ostorozták.

Aztán jött Gigi Becali, és szokása szerint kiborította a bilit. Mert ő aztán tudja, hogy ez ellene irányul, őt akarják saját országában megalázni a magyarok, különösképpen Orbán Viktor.

„Ha kiszállok a fociból, mindennek vége lesz és a magyarok uralják majd, a Sepsi nyeri a bajnokságot!”

– dörögte a főjuhész, aki szerint a Védelmi Minisztérium is azért akarja tönkretenni őt, hogy a magyarok győzhessenek a román ligában. Becali ugyanis évek óta perben áll a minisztériummal, amely a Steaua törvénytelen megvásárlására hivatkozva eltiltotta őt a katonacsapat nevének használatától, ezért játszik jelenleg FCSB néven a nagyszájú juhász klubja.

Ő viszont esküszik, hogy sosem engedi a magyarokat győzni, mintha már el is felejtette volna, hogy 2018-ban, a Centenárium évében is egy „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

„Ha az amerikaiak jöttek volna, erősek lennének, de összebarátkozunk velük és elboldogulunk. De a magyarok törpék hozzánk képest! Magyarország egy törpe! Hogy verhet meg téged Orbán az otthonodban? Hogy hagyjak egy törpét, mint Orbán, hogy román földön verjen meg? Ez sosem fog megtörténni!”

– ígérte Becali egykori párttársa, Corneliu Vadim Tudor stílusában. Nemhiába volt ő is egykor a Nagy Románia Párt képviselője az Európai Parlamentben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28912
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.