Terroristává avanzsál a brăilai ámokfutó?

A DIICOT vizsgálja, hogy a férfi késelése és gázolásai kimerítik-e a terrorizmus büntetőjogi kategóriáját.
Hirdetés

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) hivatalból vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a vasárnap délben késelő és sorozatosan embereket gázoló brăilai férfi tette tekinthető-e terrorizmusnak – tudta meg a Mediafax igazságszolgáltatási forrásokból.

A DIICOT azután kezdte vizsgálni, terrorizmus-e a bűncselekmény, hogy újabb részletek derültek ki a férfit hétfőn előzetes letartóztatásba helyező bírói végzés indoklásából. A bíró szerint a 20 éves férfi akciója a terrorista támadás határán mozgott, mivel az volt a célja, hogy minél több embert megöljön, utána pedig végezzen magával.

Mi több, a bizonyítékok alapján a bíró úgy vélte, a férfi előre eltervezte a tettét, több cetlit is írt arról, hogy sok embert akar megölni, és épp ezért választotta a zsúfolt plázát is, amelybe belehajtott.

Marius Parfenie vasárnap délben megkéselt egy férfit, akinek elvette az autóját, azzal elgázolt két embert az utcán, majd hét másikat egy pláza gyalogos bejáratánál. Egy közeli terasz vendégei fogták le, amíg kiérkezett a rendőrség, videófelvételek tanúsága szerint közben azt kiabálta, „Vérnek kell folynia ebben az országban”. A kilenc sérült közül kettőt még aznap kiengedtek a kórházból, többet meg kellett műteni, egy férfira pedig még legalább egy operáció vár.

Az ámokfutó tette elkövetése közben ittas volt, azt még vizsgálják, drog hatása alatt állt-e. Ügyvédje elmeszakorvosi vizsgálatot is szükségesnek tart annak megállapítására, Parfenie mennyire volt beszámítható.

Hirdetés