Pompásan buszozunk! Már papír is van róla, csak az utasok nem érzik

Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Hirdetés

Pedig a kincses város vezetése csak egy nappal korábban, hétfőn vette át Bukarestben, a Román Atheneumban a kiváló közszállításért és mobilitásért járó díjat a Romániai Megyeszékhelyek Egyesületének gáláján. Igaz, olyan vetélytársai voltak, mint Focșani és Suceava. „Kolozsvár az első romániai város, melynek sikerült bevezetnie a városi közszállításba az elektromos autóbuszokat” – konstatálta a díj átvételekor Dan Tarcea alpolgármester.

 

A díjjal Emil Boc polgármester is eldicsekedett Facebook-oldalán, sőt, még a reklámvideót is csatolta hozzá. Mint írta, a jelenlegi 11 elektromos busz mellé még újabb 30-at vásárolnak uniós támogatással. Jelenleg sem rossz az arány, a közszállítási járművek egyharmada nem szennyez, fűzte hozzá. Arra is törekszenek, hogy a legújabb technológiákat alkalmazzák és növeljék az utasok biztonságát.

De új járatokat is bevezetnek majd azokba a városrészekbe, ahol jelenleg nincs, vagy hiányos a közszállítás. És még sok mindent terveznek, de ezt most nem soroljuk fel. Annyit még igen, hogy Boc szerint a lakosság igényeit, meglátásait is figyelembe veszik a közszállítás fejlesztésekor. Úgyhogy leírjuk mi is a panaszainkat – sok lakos a poszt alatt, hozzászólásban tette – hátha értő fülekre találnak.

Hirdetés

Annak, hogy vannak elektromos buszok, nagyon örülünk, de nem ártana klónozni őket, és az említett számnál jóval többet beszerezni. Mivel a forgalmas órákban ugyanolyan nehéz feljutni rájuk, mint Szüsziphosznak a hegyre. Ha mégis sikerül, jön a következő bökkenő: hogy fogok leszállni?

Így történt a tegnap este hat óra után is, amikor a 30-as útvonalán kúsztunk fel az oly sokat dicsért elektromos buszra. Miután nagy nehezen feljutottunk, és sűrű elnézések közepette, két embert félretolva megkapaszkodtunk, eszünkbe jutott: innen ki is kell jutni! Ez bravúrosabb akció volt: egy 70 év fölötti nénit kellett összelapítani és egy nyolcéves gyereket leszállítani hozzá.

De sikerült. És még díjat sem kaptunk érte!

Hirdetés