Pályára állva
béel
2018. november 9. péntek, 07:04
Maros megyében. Nem túl hosszú, de akkor is reménykeltő.

Ha erdélyi autópálya-építésről van szó, akkor a nagyon kis jó híreknek is érdemes örülni. A Népújság most most jó hírt közölt, úgyhogy indulhat az örömködés: ha minden jól megy, várhatóan december folyamán tényleg átadhatják az észak-erdélyi autópálya Maros megyei szakaszának egy kis, 15 kilométeres részét a marosvásárhelyi repülőtéri körforgalomtól a radnóti csomópontig.

A lapnak Csongvay Attila, a sztráda egy 3,6 kilométeres szakaszát építő Geiger cég ügyvezető igazgatója beszélt a munkálatok állásáról. Eszerint az általuk épített, Marosugrától a radnóti csomópontig tartó 3,6 kilométeres rész már kész van, és hasonló fázisban van egy másik, a Strabag által épített, 10,4 kilométeres szakasz is.

A lapnak az ügyvezető igazgató elmondta, a Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti részt öt szakaszra osztották, az első szakasz a marosvásárhelyi bekötőúttól a Nyárádtő–Mikefalva közötti útig terjed, de itt még azt sem hirdették ki, hogy ki lesz a kivitelező. 

Ez után következik a két, már elkészült szakasz, majd Radnóttól Maroskecéig egy konzorcium, az Astaldi–Max Boegl 17,9 kilométeres szakaszon építi az autópályát, míg az ötödik, közel 15 kilométeres részen, Maroskece és Aranyosgyéres között a Straco kivitelezi. Előbbi 17,9, kilométeres szakaszon valahol 50-60 százaléknál, az utóbbi 15,6 kilométeres részen körülbelül 20 százaléknál tartanak. 

Reális esély van arra, hogy 2019 végére elkészül az Astaldi–Max Boegl szakasza, s 2020 végére meglesz a Stracoé is. Ekkorra a teljes autópálya-szakasz átadható lesz. 

Ha ez valóban így lesz, akkor már egész szép kis autópálya húzódik majd Erdély szívében, amelyen Kolozsvártól Marosvásárhelyi suhanhatunk majd.

Üröm az örömben, hogy – mint arról mi is beszámoltunk – a Pro Infrastruktúra Egyesület szerint a radnóti csomópont megépítése, amelyhez egy, a 14A jelzésű főút és a vasútvonal fölött átívelő felüljáró is tartozik majd, nem készül el idén, mint ahogy az autópálya fel- és lehajtók sem.

Emellett „csak” a Kolozs megyei szakaszt kellene tovább építeni Bihar megyei felé, ahol a tervek szerint jövőre indulhat meg, illetve folytatódhat az építkezés az ottani három szakaszon.

Nem akarunk semmit elkiabálni, de a végén még tényleg lehet valami ebből a sztrádából.

Már csak az a kérdés, hogy Marosvásárhelytől Brassóig mikor kezdik el az építkezést.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28823
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.
Nem mindenki örült a szokatlan simogatásnak.