Fura tojászáporral tiltakoztak a Rise Projectet fenyegető intézményvezető ellen

A demonstrálókat az dühítette fel, hogy brutális bírsággal fenyegették meg az oknyomozó portált.
Hirdetés

A politika kiszolgálója – fotosoppolták Ancuţa Opre portréjára a tüntetők, majd a falragaszokkal teleszórták a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP) bukaresti székhelyének környékét, amit végül tojásokkal dobáltak meg. Az elkövetőket az dühítette fel ennyire, hogy a Tel Drum piszkos ügyeit feltáró oknyomozó portált, a Rise Projectet 20 millió euró büntetéssel fenyegette meg a személyes adatok védeleméért felelős hatóság. Falragaszokat helyeztek az intézmény épületében is.

A  demonstrációval szolidaritásukról akarták biztosítani az újságírókat, és tiltakozásukat fejezték ki a sajtót cenzúrázni próbáló kormánnyal szemben – árulták el a tüntetők. Egyikőjük „Dragnea zoknijának” nevezte Ancuţa Oprét. Szenátus által kinevezett igazgatónő ellen egyébként hivatali visszaélés miatt nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Az ANSPCP idén májustól érvénybe lépő általános adatvédelmi rendeletre (General Data Protection Regulation, röviden GDPR) hivatkozva kérte ki a Rise Projecttől a forrását. A hatóság szerint a portál megsértette a törvényt, amikor személyes adatokat, fotókat, videókat tett közzé magánszemélyekről.

Hirdetés