Kép: Bokor Gábor/Háromszék
Felirati párt
béel
2018. november 8. csütörtök, 07:07
Igaz, egyelőre csak alapfokon.

Azért történnek még furcsa dolgok a román igazságszolgáltatásban: a magyar feliratok és nemzeti jelképek ellen az állami intézmények készséges támogatásával irtóhadjáratot folytató román „civil”, Dan Tanasă most éppen pert vesztett egy magyarellenes akciója során.

A Háromszék beszámolója szerint a Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület a Gyerő József, Kovászna polgármestere ellen indított perben bukott – igaz, még csak alapfokon. A szervezet azért perelte be az elöljárót, mert nem volt hajlandó eltávolítani a városi művelődési ház oldaláról a Széchenyi-emléktáblát. Tanasăt és szervezetét az bántotta, hogy a márványlapon az egyik magyar felirat a román felett van.

Kovászna Megyei Törvényszék elutasította a keresetet, Gyerőnek adva igazat. A vesztes felperes meg sem várta a bírói döntés hivatalos kiközlését, máris fellebbezett.

A tábla elhelyezésére egyhangúlag mondott igent a helyi tanács, az avatásra a tavalyi Csoma-napok alkalmával került sor. Ezt követően Dan Tanasă átiratban kérte a városvezetőt, távolítsa el a közterületről a táblát, mert azon a Széchenyit bemutató magyar nyelvű szöveg a román fordítás felett található. A táblán a Kőrösi emberi nagyságát megfogalmazó Széchenyi-idézet is szerepel: „Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt, kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak.” 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28804
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.