We are Hiring!
papmeli
2018. november 8. csütörtök, 16:29
Már kevesebb pénzért is lehet alkalmazni ázsiai, afrikai munkást.

Minimálbérért is lehet ezután külföldi munkaerőt alkalmazni, a parlament ez irányú döntése jövő héten lép életbe. Eszerint a hazai cégvezetőknek az eddigi gyakorlattól eltérően már nem kell átlagbért biztosítani a külföldi munkásoknak: román kollégáikhoz hasonlóan a minimálbérrel is be kell érniük.

Egy, nem az Európai Unióból érkező munkás havi bére akár nettó 1.162 lejre csökkenhet az eddigi 2.500 lejről. A szállodák, éttermek alkalmazottai számíthatnak a legkisebb javadalmazásra, mivel Romániában a szolgáltatóiparban a legkisebbek, 1400 lej körüliek a fizetések.

Így nem is csoda, hogy működtetőik nem találnak alkalmazottakat, a nyáron arra kérték a kormányt: módosítsa oly módon a törvénykezést, hogy külföldi, nem EU-s országokból hozhassanak. Mohammad Murad, a turisztikai munkáltatók szövetségének elnöke úgy érvelt: nem elfogható, hogy egy etiópiai mosogató 500 eurót keressen, miközben hazai kollégája csak 350-et kap.

Félő azonban, hogy a törvényi engedményt a munkáltatók a hazai munkások zsarolására fogják használni, és azzal fognak fenyegetőzni: ha az adott összegért nem vállalják a munkát, kevésbé fejlett országokból alkalmaznak kevésbé finnyás alkalmazottat. Igaz, az általuk elért engedmény megoldás lehet az egyre nagyobb romániai munkaerőhiányra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28815
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.