A dévai erőmű | Fotó forrása: a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum honlapja
energetikai politika
Timi
2018. november 8. csütörtök, 17:23
60 millió euró kölcsönt kellene visszatérítsen a fizetésképtelen Vajdahunyadi Energetikai Komplexum.

Az Európai Bizottság döntése értelmében a kormány törvénytelenül nyújtott állami támogatást a csőd szélére került Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnak, ezért 60 millió euró visszaszolgáltatására kötelezi a vállalatot. Ezek után az energetikai komplexumnak nem maradt más választása, mint felszámolást kezdeményezni, tekintettel arra, hogy

már évekkel ezelőtt bejelentette fizetésképtelenségét, nincs honnan kifizesse ezt az összeget.

Az EB versenyjogi szakpolitikusa, Margrethe Vestager szerint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum esetében sérültek az uniós versenyjogi szabályok, amelyek tisztességes és egyenlő feltételeket hivatottak biztosítani a vállalkozások számára. Az energetikai komplexumnak ugyanis gazdasági előnye származott az állam támogatásából.

A történet 2015 áprilisában kezdődött, amikor az EB jóváhagyta a 37,7 millió euró értékű támogatást a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnak, mely 2013 óta anyagi nehézségekkel küszködött. A döntésnek megfelelően Románia vállalta, hogy tervet készít a komplexum működőképességének fenntartása érdekében, és biztosítékot vállal arra az esetre, ha a cég nem szolgáltatja vissza a kölcsönt. Mivel erre nem került sor, 2018 márciusában a Bizottság vizsgálatot indított, mely arra a következtetésre jutott, hogy

sérültek az uniós versenyjogi szabályok.

Az összesen öt részletben folyósított kölcsönből négyet kell visszafizetnie az energetikai vállalatnak, összesen 60 millió euró értékben, a vonatkozó kamatokkal együtt.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum egy állami kézben lévő, áram- és hőerőművekből álló vállalatcsoport, mely Déván és Petrozsényban működik, ugyanakkor négy szénbányával is rendelkezik. A komplexum mintegy 6500 alkalmazottat foglalkoztat, és közel 547 millió euróval tartozik Románia különböző állami szerveinek.

A bányászok többször is tüntettek már a válságos gazdasági helyzet és béreik elmaradozása miatt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28818
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.