Fotó: Rise Project
#Teleormanleaks
Timi
2018. november 8. csütörtök, 18:48
Az európai adatvédelmi törvény megszegése miatt 20 millió euróra büntetnék a Rise Projectet, ha nem adja ki a forrását.

Rászállt a Liviu Dragnea és a Tel Drum piszkos ügyeit feltáró Rise Project oknyomozó portálra a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP). A PSD holdudvarába tartozó George Bălăiți egy európai törvényre hivatkozva kéri, hogy az újságírók fedjék fel az úgynevezett #TeleormanLeaks forrását és az összes adatot, amit a nemrég előkerült bőrönd tartalmazott. Csütörtökön egy felszólítást küldtek a portálnak, melyben 20 millió euró büntetéssel fenyegették meg őket, amennyiben nem biztosítanak hozzáférést informatikai rendszereikhez. Tíz nap haladékot kaptak erre, minden nap késedelemért 3000 lej büntetést helyeztek kilátásba.

Az ANSPCP vezetője a Szenátus által kinevezett Ancuța Opre, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is nyomoz hivatali visszaélés miatt. A hivatalos felszólítást viszont George Bălăiți írta alá, aki korábban a PSD sajtószolgálatánál dolgozott, Ancuța Opre volt munkatársa volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóságnál, jelenleg pedig az ANSPCP ellenőrző testületének vezetője.

A felszólításban egyébként az idén májustól érvénybe lépő általános adatvédelmi rendeletre (General Data Protection Regulation, röviden GDPR) hivatkoznak, amit szerintük a portál megsértett, amikor személyes adatokat, fotókat, videókat közzé tett magánszemélyekről.

A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak. A Rise Project #TeleormanLeaks címmel kezdte feldolgozni, rendszerezni az elképesztő mennyiségű adatot, közzé tette a bűnszervezetként működő Tel Drum vezetőinek és alkalmazottainak személyes fotóit, üzenetváltásait, utazásaikról tanúskodó videofelvételeit.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28819
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.