A DNA szerint csillagászati összegű kenőpénzt kaphatott Tăriceanu

A szenátus elnöke viszont a hatalmat magukhoz ragadó illegitim erők bosszújáról beszél.
Hirdetés

800 000 dollárnyi kenőpénzt kapott Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint abban az ügyben, amelyben szerdán kérték a politikus mentelmi jogának megvonását a szenátustól.

A DNA csütörtökön eloszlatta a homályt, és közleményt adott ki, amelyben megerősítette: valóban vizsgálat zajlik az ügyben.

Eszerint  Tăriceanu – aki akkoriban miniszterelnök volt –

egy osztrák cégtől kapta a csillagászati összeget, hogy közbenjárjon annak érdekében, hogy az állam további szerződéseket kössön a céggel.

A pénzt aztán az ügyészek szerint pártja választási kampányára költötte.

A szóban forgó ügy a Microsoft-dosszié, amelyben a gyanú szerint gyakorlatilag 2000-es években regnáló összes kormány érintett, ugyanis – így a vádhatóság – hatalmas összegeket fogadtak el vesztegetésként annak fejében a közvetítő cégektől, hogy Microsoft-licenceket vásároljanak az ország iskoláinak számítógépeihez.

A DNA most azt állítja, az ügyben az osztrák vádhatóság megkeresésére indítottak nyomozást.

Tăriceanu viszont közleményben szögezte le: miniszterelnöki mandátuma idején a kormány egyetlen kifizetést sem eszközölt a szóban forgó a Microsoft-licencekre, ezt a szerződést még 2004-ben (hivatalba lépése előtt) kötötte meg az Adrian Năstase vezette szociáldemokrata kormány, a kifizetésekre pedig 2008, az általa vezetett kormány mandátumának lejárta után került sor. Állítása szerint az ő kormánya csupán a licencek felleltározására vonatkozó rendeleteket fogadott el, miután a Microsoft perrel fenyegette meg az országot.

Hirdetés

A politikus

az újabb korrupciógyanút az „államhatalmat illegitim módon magukhoz ragadó” erők bosszújának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emel az igazságszolgáltatás túlkapásai ellen. 

Szerinte olyan egyének kezelik „a nyomógombokat”, akik így akarják megőrizni tisztségüket, olyan politikusok, akik azt hiszik: jgy lehet választást nyerni vagy új kormányt kinevezni.

„Ez a DNA nevű dossziégyár egy újabb terméke, miután a hamis tanúzásról gyártott ügyben felmentett a bíróság” – sommázta ironikusan a politikus.

Tăriceanu szerint a DNA – és a mögötte álló erők – célja az, hogy megmentsék a leváltástól Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.

Hirdetés