Képernyőmentés a Székelyhonnak Beke István őrizetbevételéről készített videójából
Terror Siculorum?
szabot
2018. november 7. szerda, 20:26
Bekéék ügyvédei és családtagjai a bukaresti parlamentben vádolták ügykreálással a titkosszolgálatokat.
A terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és ügyvédei szólaltak fel a képviselőház emberi jogi bizottságában, amely az ombudsman elé viszi az ügyet. A keddi meghallgatásról szerdán számolt be a Székelyhon portál.
A meghallgatáshoz Kulcsár-Terza József, az MPP RMDSZ-színekben megválasztott képviselője ragaszkodott, mert szerinte
  • az ügy nemcsak két ártatlan ember bebörtönzéséről szól, hanem a magyar közösség megbélyegzéséről,
  • hatásos volt, hogy a bizottság előtt román személy, Beke István ügyvédje mondta ki, hogy az ügyet a titkosszolgálatok kreálták, a két vármegyést pedig bizonyítékok nélkül ítélték el.
A bizonyítékok hiányát és az ügy fabrikált jellegét emelte ki Benkő Erika RMDSZ-képviselő is a bizottság ülésén, és kikérte a magyar közösség nevében a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust, amellyel az állami erőszakszervek az egész közösséget megbélyegzik, erőszakos precedenst próbálnak teremteni, miközben a romániai magyarság folyamatosan békés és demokratikus eszközökkel igyekszik politikai céljait elérni.
 
Kulcsár-Terza József szerint az emberi jogi bizottság nemcsak megértően viszonyult, hanem eldöntötte, átirattal fordul az ombudsmanhoz és az Emberi Jogok Intézetéhez, fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága pedig felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát, és a helyszínen tájékozódik Bekéék életkörülményeiről. A képviselő abban is bízik, hogy a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során.
 
Beke István családja négy hónapnyi kérvényezés után, egy hete kapta kézhez a jogerős ítélet indoklását, amely nagymértékben tükrözi a vádiratot, holott a vád nem hozott új bizonyítékokat az alapfokú, felmentő ítélet óta:
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28801
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.