A Iaşiban építendő kórház látványterve
Kóros totojázás
gycsaba
2018. november 7. szerda, 13:54
Négy éve ígérgetik, s az EU hiába sürgette meg a projektet, ismét elhalasztották a kivitelezést.

Talán még emlékszik valaki arra, hogy a Ponta-kormány még 2014-ben bejelentette nagy csinnadrattával, hogy három regionális kórház megépítéséről állapodott meg az Európai Bizottsággal, a politikai krízis miatt azonban a hiper-szuper létesítményeknek még a tervvázlata sem készült el.

Két évvel később, a 2016-os választási kampányban a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) összeállt koalíció kormányprogramjában már nyolc ultramodern regionális egészségügyi központ megépítése szerepelt, azóta azonban a kormány az összes létező határidőt lekéste a szükséges dokumentációk összeállításával, de a nagyszabású tervet ismét visszafaragták. S közben csak úgy röpködtek az ígéretek és az újabb határidők.

A jelenlegi kormány ismét három regionális kórház megépítéséről beszél, ezek Kolozsváron, Craiován és Iaşiban működnének. Corina Crețu EU-biztos már idén februárban szólt, hogy nagyot veszíthet Románia – konkrétan 830 millió eurót –, ha nem kezdi el mihamarabb az építkezéseket, a kormány pedig, mint minden évben, megígérte, hogy idén akár az első kapavágásra is sor kerülhet.

Márpedig nem fog. Olyannyira, hogy Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter kedden bejelentette: a tervet szakaszonként fogják kivitelezni, elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányokat, a terveket, de mindezt csak 2021 után. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy a három regionális kórházat mikor adnák át. Újabb határidő tehát nincs. Majd meglesz valamikor. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28792
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.