Ez ám az Egyesülés: a képviselőház szerdán dönt Marosvásárhely és Iași összekötéséről

De vajon mikor lesz valami a Kárpátokat átszelő nagy projektből?
Hirdetés
Újabb előrelépés történt hétfőn a Marosvásárhely–Iaşi-autópálya megvalósítása ügyében, de a pezsgőt továbbra sem érdemes kivenni a jégszekrényből. A hír az, hogy a képviselőház döntéshozó kamaraként cikkelyenként elfogadta a sztráda megépítésére vonatkozó javaslatot, a végső szavazásra szerdán kerülhet sor.
 
Ezt követően a közlekedési tárcának a törvény elfogadását követő 30 napon belül el kell kezdenie a közbeszerzési eljárást az Egyesülés Autópályája elnevezésű sztrádaszakasz megépítésére. A terv szerint az A8-as jelzésű autópálya Marosvásárhely mellett csatlakozna az A3-as jelzésű észak-erdélyi autópályához és Hargita megyét átszelve köti össze Erdélyt Moldvával. 
 
A munkálatokat állami forrásokból, illetve külföldi hitelekből és vissza nem térítendő uniós támogatásból és/vagy az állami és a magánszektor együttműködésével. Szóval fene tudja, hogy miből. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a közlekedési tárca végül úgy dönt, hogy inkább a Brassó–Iaşi-autópálya megépítését helyezi majd a prioritási lista élére. Bármi megtörténhet. 

 

Hirdetés