Fotó: Activenews.ro
Fától az erdőt
papmeli
2018. november 2. péntek, 14:58
Az erdészeké az egyik legveszélyesebb szakma egyre kiesebb országunkban.

Nem könnyű erdésznek lenni napjainkban Romániában: ha komolyan veszi a hivatását (van, aki nem teszi, sőt), könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy lelövik vagy meglincselik. Erre Silviu Geană, az erdészeti szakszervezetek föderációjának elnöke hívta fel a figyelmet, adatokkal bizonyítva, mennyire veszélyes foglalkozás lett az erdő védése 2018 Romániájában.

A számok valóban elgondolkodtatók: az elmúlt 8–10 évben – mióta egyre nagyobb méreteket ölt a falopás és a szervezett módon zajló illegális fakitermelés –

négy erdész vesztette életét munka közben és 675 volt fizikai agresszió áldozata.

Valamennyiüket azért bántalmazták, mivel összetűzésbe kerültek a rájuk bízott erdőrészben garázdálkodó fatolvajokkal. A legutóbbi példa erre annak a Vaslui megyei erdésznek, Radu Artenie-nek az esete, akit múlt hétvégén egy 20 fős társaság támadt meg, miután ennek tagjait több alkalommal is megbüntette falopásért és elkobozta tőlük az illegálisan kivágott fát. Megverték és meg is késelték, sérüléseivel a jászvásári kórházban ápolják. Támadói közül hármat letartóztattak, a többi szabadlábon védekezhet. Hasonló esetekről ITT, ITT és ITT írtunk.

„A legtöbb esetben az erdészek egyetlen védelme van, a Jóisten”

– fogalmazott Silviu Geană, aki szerint az erdőt járók szánalmas fizetésért dolgoznak, megfelelő védőfelszerelés nélkül, így teljesen ki vannak szolgáltatva a fatolvajoknak. De a szakszervezeti vezető ennél cifrábbat is mondott. Mégpedig azt, hogy az erdészek

a fatolvajok elleni harcban az illetékes hatóságok, rendvédelmi szervek segítségére sem számíthatnak.

Példaként annak az Arad megyei erdészetnél alkalmazott vadásznak az esetét hozta fel, akire egy éve lőtt rá két orvvadász. Az ügy azóta is vizsgálati szakaszban van, miközben az áldozat ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, mivel nála volt a szolgálati fegyvere és nem volt fegyverhasználati engedélye. Az viszont lezárult, hamarabb megoldották a hatóságok, mint azt, melyben az életét veszélyeztették, mutatott rá az aradi eset abszurditására Geană.

A szakszervezeti vezető a hatályos törvények alkalmazását kéri számon a hatóságokon, és azt a sokak által sejtett tényt sem rejti véka alá, hogy ezek sokszor cinkosai a fatolvajoknak, ők mossák tisztára őket. Geană szerint a bűnözők és a fakitermelésben érdekelt befolyásos közéleti személyiségek sokszor együtt röhögik ki a munkájukat komolyan vevő erdészeket.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28732
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.