Azt a tájat szemetelik tele, amelyikből élnek

Brassó Pojána egyes vendéglátói az erdőbe és a tóba hajítják a szemetet. A város most bezárással fenyegette meg őket.
Hirdetés
Matracokat, vécécsészéket, csempe- és padlócsempetörmeléket találtak Brassó Pojánán a tóban és az erdőben – írja a Mediafax. Mivel a város időnként kitakarítja az üdülőtelep környéket, de a szemét érdekes módon mindig újratermelődik, a körmére néztek a környékbeli vendéglátósoknak. Kiderült:
 

23 cég és 18 egyéni vállalkozó nem kötött szemétszállítási szerződést.

Úgy, hogy zömük vendéglátással foglalkozik, szálláshelyet és / vagy éttermet működtet. Mivel az üdülőtelepet a turisták és nem a hulladékmentes vendéglátás lepi el, nyilvánvaló, hogy a keletkező szemetet valahova eldobják. Közterületre – gyanítja Sorin Toarcea, a brassói polgármesteri hivatal szóvivője.
 
Megbogarászták a két szemétkezelő vállalattal kötött 72 szerződést is, és egészen abszurd helyzetekre bukkantak, sorolta a városháza munkatársa:
  • egy szállót, illetve egy éttermet működtető két cég idén egy gramm szemetet sem termelt, bár volt szerződésük az elszállítására;
  • egy 26 szobás szálloda működéséből kevesebb – havona átlag fél köbméter – szemét származott, mint egy természetes személy háztartási hulladéka;
  • miközben egy 50 szobás állami szálláshely havonta 37,66 köbméter szemetet termelt, egy 185 szobás szálló 54,76 köbmétert, és ezek nem tartalmazzák a hozzájuk tartozó étteremből származó hulladékot.

Akár be is zárhatják azokat a szállodákat és éttermeket,

amelyek nem rendezik a szeméthelyzetüket, és nem kötnek szemétszállítási szerződést, mondta a hírügynökségnek a Toarcea, de kiszabott büntetésről még nem beszélt. 
 
Egyelőre tárgyalásos úton vennék rá a vendéglátókat, hogy törvényesen szállíttassák el a szemetüket, és valós mennyiséget tüntessenek fel a szerződésükben. Ellenkező esetben a működési engedélyük felfüggesztésével fenyegeti őket a hivatal, végső esetben esetleg az egységek bezárásával.
 
A városháza azt is tervezi, hogy ha a vendéglátósok nem a reális mennyiségű szemét elszállítására kötnek szerződést, akkor az önkormányzat fogja megállapítani a keletkező szemét minimumát, amelynek elszállítási árát szobaszámtól és szezontól függően szabják ki a vendéglátóipari egységekre.
 

Hirdetés