Most jön az igazi Kánaán: Svájc is fogadja a román munkaerőt

Vannak, akik már csomagolnak!?
Hirdetés

2019 júniusa az a dátum, amire már sokan várnak: amikor Svájc teljesen megnyitja munkaerőpiacát a román munkavállalók előtt. Ezt maga Klaus Johannis államfő jelentette be csütörtökön a svájci kollégájával, Alain Berset elnökkel közösen tartott bukaresti sajtótájékoztatón.

A kantonok országa magas béreivel és életszínvonalával régóta vonzó nemcsak a román, hanem valamennyi kelet-európai munkavállaló számára, de Svájc 2012-ben korlátozta az újonnan csatlakozott országok állampolgárainak munkavállalását. A svájci Szövetségi Tanács idei döntése szerint a román és bolgár állampolgárokra vonatkozó korlátozó intézkedések 2019. május 31-ig érvényesek.

Utána szabad az út és várhatóan sokan fognak élni a lehetőséggel. A svájciak adatai szerint az alpesi országban jelenleg mintegy 30 ezerre tehető a román bevándorlók száma. Ezek zöme magasan képzett szakember, akik beilleszkedtek a svájci társadalomba, és Iohannis államfő úgy fogalmazott: azt is megkockáztatja, hogy a fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Hirdetés