Még mindig megszállva tartja az aradi várat a román hadsereg

Egymásra mutogat a védelmi minisztérium és az ingatlant kulturális célra használni akaró önkormányzat.
Hirdetés

Egyhamar nem „szabadul fel” az aradi vár a román hadsereg uralma alól, mivel a védelmi minisztérium szerint a város önkormányzata, az önkormányzat szerint viszont a minisztérium tesz keresztbe annak, hogy végre rendeződhessen az épületegyüttes helyzete.

Az Aradihirek.ro beszámolója szerint múlt hét végén a védelmi tárca vezetője hivatalos levélben szólította fel az aradi polgármesteri hivatalt, hogy „rendezze adósságát”, és újítsa fel a gáji negyedben lévő kaszárnyát, hogy átköltöztethessék a várból az aradi helyőrséget.

Mihai Fifor miniszter – aki amúgy a Szociáldemokrata Párt aradi listájáról került a szenátusba – felszólítására Gheorghe Falcă polgármester sajtótájékoztatón reagált kedden, elöljáróban leszögezve: az elmúlt két évben a védelmi minisztérium gátolta a kijelölt kaszárnya felújítását, „elkaszálva” az önkormányzat által kidolgozott renoválási terveket, illetve elutasítva az engedélyt a munka megkezdésére a katonai létesítményben (amelyet amúgy 1989 óta nem használnak).

Egy 2010-es, az aradi városháza és a védelmi tárca közötti megegyezés értelmében a hadsereg átengedi civil használatba a várat, ha a helyhatóság rendbe teszi a városszéli laktanyát, biztosít egy új gyakorlóteret és 250 szolgálati lakást építtet a jelenleg a várban szolgáló tiszteknek, altiszteknek, hivatásos katonáknak. 

Hirdetés

A nemzeti liberális párti aradi polgármester szerint az önkormányzat eleget tett minden kötelezettségnek, a házépítésre telket biztosított, a területrendezési terveket is elkészítették, de arról nem tehetnek, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) csak idén döntött 40 lakás építéséről. A laktanya-felújításról pedig azt mondta Gheorghe Falcă, hogy azt ez elmúlt nyolc évben az épp hivatalban lévő védelmi miniszterek szabotálták el.

Az önkormányzat a vár civil hasznosításával egy kulturális központot szeretett volna létrehozni a létesítményben, emellett az idegenforgalmi vonzerejét is szerette volna kihasználni. 

Hirdetés