Öt évvel kevesebbet élünk, mint az európai átlag

A mediterrán országokban élnek a legtovább, átlagosan 83 évet. Keleten a helyzet változatlanul pocsék.
Hirdetés

A születéskor várható élettartam tekintetében Románia mindig is az Európai Unió egyik sereghajtója volt, és ez nem változott a legutóbbi felmérések tükrében sem. Általában az öreg kontinens keleti országai azok, amelyekben a lakosság alacsonyabb életszínvonala miatt kevesebbet élnek az emberek. Bulgáriában, Lettországban és Litvániában átlagosan 75 év alatti a várható átlagos élettartam, Romániában kevéssel meghaladja a 75 évet. Ez öt évvel kevesebb az európai átlagnál.

Magyarországon a várható élettartam megközelíti a 76 évet. A leghosszabb életnek Spanyolország és Olaszország lakosai örvendhetnek, ahol 83 és fél évet élnek átlagosan az emberek. A mediterrán éghajlat és életforma úgy látszik valóban jó hatással van az egészségre. Kevéssel marad el a lista dobogósaitól Franciaország, Ciprus és Luxembrug.

Romániában a legrövidebb életre a Dél-Moldvában és Dobrudzsában számíthatnak a lakosok: ezekben a régiókban mindössze 74,4 évre tehető születéskor várható élettartam. Szakértők szerint ez összefügg azzal, hogy itt a legalacsonyabb az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetősége. Az emberek körülményei jóval rosszabbak más romániai régiókhoz képest. Az is közre játszik abban, hogy ilyen alacsony a romániai érték, hogy az országban a legmagasabb a csecsemőhalandóság Európában. A szülészetek felszereltsége és a szülők egészségügyi ismeretei egyaránt hiányosak, így a romániai csecsemőhalandóság az európai átlag kétszerese. Lengyelországhoz képest például tízszer több csecsemő hal meg Romániában.

Hirdetés