Az ENSZ segítségét kérik a kárpátaljai magyarságért aggódó erdélyi magyar szervezetek

Teljes körű összefogás egy fontos ügy érdekében.
Hirdetés

Az erdélyi magyar politikai alakulatok közös nyilatkozatban kérték az Egyesült Nemzetek Szervezetétől (ENSZ), hogy mielőbb kérje számon Ukrajnán a kisebbségi jogokat. Az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP), valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői által aláírt dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ENSZ Közgyűlése által elfogadott, a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozat egyértelműen rögzíti, hogy az ENSZ-re fontos szerep hárul a kisebbségek védelme terén.

„Most, amikor Ukrajnában nem csupán megfosztják a kárpátaljai kisebbségeket jogaiktól, hanem üldözik is a magyarságot, külön ki kell emelni a nyilatkozat megkülönböztetés tilalmára vonatkozó 2. cikkét. Kérjük, hogy az ENSZ töltse be az Alapító Okiratba foglalt céljait, és figyelmeztesse Ukrajnát az általa is elfogadott dokumentum betartására” – áll az MTI által idézett nyilatkozatban.

A dokumentumot az RMDSZ részéről Horváth Anna ügyvezető alelnök, az EMNP részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az EMNT részéről Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az SZNT részéről pedig Izsák Balázs elnök írta alá. Az erdélyi magyar alakulatok képviselői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére tanácskoztak szerdán Kolozsváron. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként épp szerdán jelentette be, Magyarország kisebbségvédelmi egyezményt kötne Ukrajnával.  

Hirdetés