Másodszorra sem tetszik a bíróságnak a DNA munkája a vásárhelyi iskolaügyben

Visszaküldték az ügyészeknek a Tamási Zsoltot és Ştefan Someşant érintő zavaros vádiratot.
Hirdetés

Akár egy focimeccsnek is elmenne a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium bírósági ügye, az, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azzal vádolja Tamási Zsolt iskolaigazgatót és Ștefan Someșan volt Maros megyei főtanfelügyelőt, hogy 2014-ben törvénytelenül hozták létre a tanintézetet. A Maros Megyei Törvényszék ismét,

immár másodszor utalta vissza a DNA-nak a vádiratot,

ismertette az MTI-vel a keddi határozatot Gogolák H. Csongor, Tamási Zsolt ügyvédje. Igaz, ez nem végleges, az első fokon meghozott döntés ellen a hivatalos kiközléstől számítva három napon belül fellebbezhet a DNA. Ha mégsem teszi, az ügy visszakerül a nyomozati szakaszba.

Ez már a második adok-kapok a bírák és a korrupcióellenes ügyészek között, miután a törvényszék tavaly decemberben már megsemmisítette a vádirat bizonyos részeit, és felszólította a DNA-t, döntse el, fenntartja-e még a vádat. Fel hát, mondták az ügyészek és

kiegészítették a vádiratot, de a törvényszék szerint nem megfelelően.

Gogolák H. Csongor elmondta, a védelem végig fenntartotta ezt és kérték, hogy a törvényszék küldje vissza az ügyet a nyomozati szakaszba. „Ez megtörtént ma” – jelentette ki. Az ügyvéd szerint a vádiratban sem a kár, sem a károsult személyek, sem a törvénytelennek vélt cselekedetek nem voltak egyértelműen, egyénre szabottan leírva.

„Sérült a védekezéshez való jogunk, mert egy zavaros váddal szemben kellett védekezni” – fogalmazott az ügyvéd.

Hirdetés

Az idei tanévvel újraindult marosvásárhelyi katolikus iskola kálváriája 2016 októberében kezdődött, a DNA akkor kezdte el vizsgálna a tanintézet két évvel korábbi létrehozásának körülményeit. Hogy aztán 2017 szeptemberében vádat is emeljen Ștefan Someșan és Tamási Zsolt ellen és megszüntesse az iskolát.

Ezt végül politikai nyomásra, többszöri próbálkozás után sikerült újraindítani: a bukaresti parlament ugyan februárban törvényt fogadott el az újraalapításáról, de ezt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási minisztérium augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven, élére ismét Tamási Zsoltot nevezték ki. A tanévnyitón készült videónkat ITT láthatják.

Hirdetés