Lehet jelentkezni: türelmetlenül várják a váradi városháza megmentőit

Akik visszavarázsolják a múltba az adminisztratív palotát.
Hirdetés

Ez ugyanis a jövőben nem csak adminisztrációs székhely lenne, hanem félig-meddig múzeummá alakulna, ahhoz pedig úgy kellene kinéznie, mint a városépítő polgármester, Rimler Károly idejében. Akire jelenlegi utódja, Ilie Bolojan nagy előszeretettel hivatkozik. És annyira csodálja, hogy azt szeretné, ha irodája is úgy nézne ki, mint a nagy előd idejében.

A nagyváradi városháza felújítására már ki is írta a licitet az önkormányzat, az ehhez kedvet érző cégek november 8-áig jelentkezhetnek az elektronikus közbeszerzéseket összesítő honlapon, derül ki a városvezetés közleményéből. A restaurálás műszaki tervét a nagyváradi PRO-ARH cég készítette Pafka Ernő építész irányítása alatt.

A tender nyertesére, mint megírtuk, nem kis feladat vár: eredeti állapotába kell helyreállítania az épületet, melynek homlokzata az idők folyamán jelentős beavatkozáson esett át. Például lekerültek róla az eredetileg díszítő szobrok, azokat is visszahelyeznék. De múlt száz eleji állapotába állítanák helyre az egyes termeket, Ilie Bolojan polgármester irodája mellett a látványos üléstermet is.

Utóbbiba a tanácsüléseken használt jelenlegi ovális asztal helyébe visszakerülne az eredeti bútorzat mása, mely a budapesti Országházéhoz hasonlóan patkó formában volt elhelyezve. A helyiség egyik falát pedig – akárcsak egykoron –, Bihari Sándor Luxemburgi Zsigmond magyar és Ulászló lengyel király találkozását ábrázoló alkotásának reprodukciója díszítené eredeti méretben.

Hirdetés

A látványterv szerint így nézne ki a tanácsterem. Fotó: Facebook|Ilie Bolojan

A műemlékként számontartott városháza épületegyüttesét 1902-ben kezdték el építeni a város neves építésze, ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján, és két évvel később át is adták. Területe mintegy 5500 négyzetméter, a kétszintes palotának tornya is van, mely a turisták által is látogatható. Ezek a felújítást követően az ingatlan Szent László tér felőli szárnyába is bejárást kapnak.

A felújítási munkálatok becsült értéke mintegy 17 millió lej, a munkával másfél hónap alatt kell elkészülnie a kivitelezőnek.

Hirdetés