Nesztek, Kincses!
Jean St'Ay
2018. október 22. hétfő, 13:03
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?

Ez itt Kolozsvár. Tudják, a Kincses. A multikulti. A mindenféle főváros. Az erdélyi kultúra vezérhajója. Közelebbről: az Óvár. Még közelebbről: a Vár utca 8. Régebb Kisbúza utca 8. Románul Fortăreței 8. És igen, mindenki büszke erre az épületre. Mert, ugye, itt alapította Szábel Boldizsár uram 1815-ben az ő kis kórházát. (Aki további részletekre kíváncsi, itt olvashat értő szöveget, Murádin János Kristóf tollából.) Amint arról a homlokzaton elhelyezett emléktábla is megemlékezik. Eszerint: SZÁBEL BOLDIZSÁR ISTENES ALAPITVÁNYI VÉG RENDELÉSE SZERINT MARADIKAI ÁLTAL HAT SZEGÉNY EL AGGOT FÉRFIAK ÁPOLÁSARA 1815-BE LÉTRE HOZATATT KÓRHÁZ. UJBÓL ÉPITTETETT FIA SZÁBEL MENYHÁRD GYÁMNOKSÁGA ALATT ÉS KÖLTSÉGÉN 1844-BEN.

Alatta, az épület homlokzati falán egészen másról emlékeznek meg, egészen mások. Mit mondjunk, egészen dekoratív. Hát így állunk a városközpont műemlékeinek harcos védelmével.


Fotók: Szántai János.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28587
Túl magas az államháztartási hiány, lassítani kellene a növekedését.
Mert a polgármesteri hivatal nem fejezte be a minihőközpontok építését. Kész jégverem hatezer lakás és 40 hivatal.
Ecaterina Andronescu máris megpiszkálná az amúgy is érzékeny tankönyv-ügyet.
Emberi mulasztás áll a háttérben.
Kalandjaikról közvetlenül a hazaérkezés előtt számoltak be Főtérnek.
Földért, békéért, elvekért szállunk hadba – állítja a szakértő. A háborút addig termeljük újra, amíg a mesterséges intelligencia ki nem irtja. Vagy mi egymást.
Románia teljesen elszigetelődött Európában, mert a bukaresti kormányt senki nem veszi komolyan, okkal.
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.