Igazságügyetlenség
béel
2018. október 21. vasárnap, 15:27
Nem visszamenőleges hatályú a kormányrendelet, amely megnöveli az ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot.

Tiszta vizet öntött a pohárba Tudorel Toader igazságügy-miniszter a kormány által hétfőn elfogadott sürgősségi rendelet ügyében, amely többek között az eddigi nyolc helyett tíz évre növeli az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon (DNA) illetve a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT) tevékenykedő ügyészektől megkövetelt szolgálati időt.

Sokan attól tartottak, hogy ez a már most is ott dolgozó ügyészekre is vonatkozik, vagyis visszamenőleges hatállyal támaszt olyan feltételeket a közvádlókkal szemben, amelynek azok jelentős része nem felel meg, így távozniuk kell.

Toader azonban vasárnap reggel megnyugtatott mindekit.

„Az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendelet polgári törvény, nem lehet visszamenőleges érvényű, tehát semmiben nem veszélyezteti a stabilitást” – szögezte le vasárnap  miniszter.

„A tíz éves szolgálati időre vonatkozó követelmény arra a több tucat ügyészre vonatkozik, akiket ideiglenesen helyeztek át a legfőbb ügyészségre, illetve a jövőben mindenkire érvényes lesz, aki a legfőbb ügyészségen akar tevékenykedni. Véleményem szerint egy esetleges újabb módosítás a kötelező szolgálati idő mellett magába kellene hogy foglalja azt az előírást is, -nálogy azoknak az ügyészeknek, akik a legfőbb ügyészségen, a DNA)-nál vagy a DIICOT) akarnak dolgozni, azoknak legalább a táblabírósági ügyészi képesítésnek megfelelő képzettséggel kelljen rendelkezniük” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Toader.

Toader szerint a kormányrendelet a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban biztosítja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) stabilitását, eltörli a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának lehetőségét, és egységesíti a különböző tisztségek elfoglalásához szükséges szolgálati időre vonatkozó kritériumrendszert.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28581
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.