Fotó: Daniel Man |Ghidlocal.com
A zene mindenkié?
papmeli
2018. október 19. péntek, 14:31
Sokan csodájára jártak, de akadt, akit zavart a közösségi zongora.

Egyetlen ember teremtette meg az ingyenes szabadtéri szórakozás lehetőségét több ezer nagyváradi számára, de egy másik el is vette tőlük. Ismeretlen tettesek megrongálták azt a pianínót, melyet az Ezredévi emléktéren (Piața Libertății) virágboltot működtető Marius Sabău Svédországból vásárolt a parkban sétáló váradiak szórakoztatására.

A virágárus korábban azzal vívta ki a lakosok szimpátiáját, hogy több ezer tulipánhagymát ültetett a parkban, a tavaszi színkavalkádnak csodájára jártak a helyiek és a turisták. Ezt fejelte meg a közösségi zongorával, melyet a boltja melletti lugasban állított fel. A közeli zeneiskola diákjaira gondolt elsősorban, hogy akik nem engedhetnek meg maguknak egy otthoni zongorát, legyen ahol gyakoroljanak.

A tulipános sétány a váradi Ezredévi Emléktéren. Fotó: Csaba Koller|Ghidlocal.com

A parkbeli pianínót nem csak ők használták, sok képzett vagy önjelölt zenész ült le mellé, és tavaszi-nyári estéken számos környékbeli sétált ki ide hallgatni az ismert vagy kevésbé ismert zeneszerzők műveit. A közösségi zongorának a turisták is csodájára jártak, sokan szóvá is tették a közösségi oldalakon: jó lenne, ha a váradi példa ragadós lenne.

Na, most már nincs amit utánozni: a váradi közösségi zongora elnémult, miután csütörtökre virradóra vandál kezek a hangszernek mind a 83, a húrok ütögetésére szolgáló kis kalapácsát kiszakították a helyéről. Pedig csak pár napot kellett volna várni, a virágárus azt tervezte, elszállítja a hangszert, hogy ne tegyen benne kárt a téli időjárás. Bár lesújtották a történtek, Marius Sabău idealizmusa határtalan: megjavíttatja és visszahelyezi a filagóriába a megrongált pianínót.

Közösségi zongorákat Európa-szerte találni, a forgalmas parkokba, pályaudvarokra, repülőterekre stb. kihelyezett hangszerek célja, hogy játszani tudó emberek örvendeztessék meg arra nem képes társaikat. Ahogy ez a férfi tette: 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28564
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.
Ha már a jelenlegi miniszternek nemigen akaródzik kakaskodni a mioritikus szemétdombon.