Nagyon ízlenek a medvéknek a háromszéki juhok

Egy nagyvad ismét lemészárolt néhányat egy gazda udvarában.
Hirdetés

Szinte már menetrendszerűen érkeznek a hírek a székelyföldi medvetámadásokról, amelyek kapcsán már az is jó hírnek számít, ha az áldozat nem ember, „csupán” háziállat.

Legutóbb szerdára virradóra, Alsócsernátonban tört be egy nagyvad az egyik portára, ahol egytől egyig elpusztította a gazda juhait – írja a Székely Hírmondó.

A kárvallott gazda – akinek elpusztított állataiból kutyaeledel lesz – a veszteségbe beletörődve idézte fel, hogy kedden éjszaka nagyon ugatott a három kutyája. Ő körülnézett, de nem látott semmit, csak reggel, amikor hátrament az állataihoz, vette észre, hogy a juhokat megölte a medve. 

Azt mondja, szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább azt az egy disznót, ami az ólban van, nem bántotta a vad. A gazda aggódik, hogy a vad a szokásához híven visszatér, mert sajnos teljesen védtelenek vele szemben. 

Hirdetés

A nagyvad-problémáról az önkormányzat is tud. Fábián Sándor megbízott polgármester elmondta: idén több mint 80 kártérítési kérést nyújtottak be az önkormányzathoz, de sajnos ezekből egyet sem térített meg az állam. A tavaly de­cemberi kártérítésre is csak nemrég hagyták jóvá a jegyzőkönyvet.

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat továbbküldte a szükséges kártérítési iratokat, de a román állam szűkmarkúnak bizonyult. Az elöljáró a lapnak elmondta: idén három medve kilövését engedélyezték a községben, és úgy tudja, ezeket ki is lőtték, azonban ez sem vetett véget a medvetámadásoknak, ami azt bizonyítja, több nagyvad is garázdálkodik a községben.

Hirdetés